Eva Wahlström om Robert Helenius efter knockouten: ”Han såg nästan ut att vara död”

Hjärnskakningar, hjärnblödning och permanenta ögonskador. Det här är alla skador som kan uppstå i en boxningsmatch. Efter knockouten Robert Helenius råkade ut för i matchen mot Deontay Wilder, är det svårt att ignorera riskerna som kommer med att vara en professionell boxare i världsklass.

Sara Björklundsara.bjorklund@hbl.fi
17.10.2022 20:21 UPPDATERAD 18.10.2022 12:31
I boxning, ishockey och amerikansk fotboll är livshotande skador en del av sporten. Det betyder att idrottarna medvetet och frivilligt utsätter sig för skador som kan ha en livslång påverkan – hur kommer det här sig?
För Eva Wahlström, en av Finlands mest framgångsrika boxare genom tiderna, är skadorna ett pris som man är tvungen betala för sportens skull.  
– Döden finns alltid där när man boxas. Alla som boxar vet det. Roberts ögon var helt blanka och han såg nästan ut att vara död när han föll under matchen, säger Wahlström.

Eva Ulrika Birgitta Räsänen (f.d. Wahlström)

Tvåfaldig EM-silvermedaljör, tiofaldig FM-guldmedaljör och sexfaldig världsmästare i lätt fjädervikt.
Föddes 30 oktober 1980. Växte upp i Gamla staden i Lovisa, där hennes mamma Kristina Frejborg fortfarande bor.
Bor i Borgå med sin make Niklas Räsänen och sönerna Elia (1) Leon (13) och tidvis bonussonen Luda (11).
Kandidat i möbeldesign och inredningsarkitektur vid Aalto-universitetet. Skriver sin magisteravhandling i samtida design om boxning som konstform, där hon bland annat undersöker aggressionens roll i sporten.
Målar tavlor och har haft flera utställningar. Ett fyra meter stort verk finns i köpcentret Sello i Alberga.

”Man vill inte skada någon”  

Under Wahlströms 23 år långa karriär, 10 år som proffs och många år i landslaget, tvingades hon aldrig uppleva en knockout. Hennes man, Niklas Räsänen, utsattes däremot för en knockout i en match mot spanjoren Mariano Hilario år 2016. Det var den första och hittills enda knockouten i hans professionella boxningskarriär.
– Jag och Niklas hade båda matcher samma kväll. Niklas hade aldrig tidigare förlorat och han ledde hela sin match, tills han blev knockad i slutet. När jag träffade honom efter matchen grät han och sade att hans motståndare just hade blivit förd till sjukhuset, säger Wahlström.
– Det är inte någonting att man vill att ska hända sin motståndare, utan man är orolig för dem. Man vill förstås vinna, men samtidigt så vill man inte skada någon. Wilder var också helt förstörd och grät efter matchen mot Helenius, säger Wahlström.

Boxning handlar inte om aggression 

Även om boxning kan se aggressivt ut för åskådaren, vill Wahlström framhäva att få boxare drivs av en verkliga vilja av att skada någon.
– Det är en gren där man försöker skada varandra, men de flesta ser det som något man är tvungen att göra. Jag tror att det är en väldigt liten procent av boxarna som känner någon sorts aggression, säger Wahlström.
Enligt Wahlström är boxning ett sätt att uttrycka sig själv och ge utlopp för sina känslor. Hon jämför gärna grenen med konst – varje boxare har en egen stil som kan liknas vid ett fingeravtryck.  
– Människans liv har alltid varit farligt. I dagens västerländska samhälle blir vi ganska sällan utsatta för faror och vi får inte alltid fysiskt utlopp för det vi känner inombords. Det finns flera som tar till våld eller är elaka i stället. Jag är säker på att många skulle må bättre om de skulle boxas, säger Wahlström.

Riskerna blev större efter sonen

När boxare stiger in i ringen finns det även en verklig risk för att råka ut för dödliga skador. Även om den här typen av skador är sällsynta vidtas flera åtgärder för att förhindra dem. För att få delta i professionella matcher måste boxarna ta magnetröntgenbilder av huvudet. Inför vissa matcher tas även EKG-tester.
– Under det senaste åren har fyra eller fem professionella boxare dött under matcher. Dödsfall är något som händer och man måste vara medveten om det. Jag brukade gå igenom riskerna före varje match, speciellt efter att jag blev mamma, säger Wahlström.

ANDRA LÄSER