Lappi gasar mot WRC2-titeln

Hettan var det enda som utmanade Esapekka Lappi på lördagens etapp i Australiens VM-rally.

Esapekka Lappi
19.11.2016 15:03 UPPDATERAD 19.11.2016 15:05
Några andra utmanare hade pieksämäkibon, som försöker säkra världsmästerskapet i WRC2-klassen, inte i den egna klassen. Han leder WRC2-tävlingen med närmare fyra minuter.
– Det var säkert 50–60 grader varmt i bilen. Man kunde inte riktigt ha ventilationen på eftersom det skulle ha kommit in insekter och sand, säger Lappi.
Varmt var det också för täten. Volkswagens Sebastien Ogier fick sin stallkamrat Andreas Mikkelsen, som leder rallyt, att svettas genom att köra ikapp till bara två sekunder ifrån inför sista etappen. Trea är Hyundais Hayden Paddon, 12 sekunder från ledaren.
– Det var verkligt hett i bilen när temperaturen var 34 grader. Körningen lyckades ändå. Enda problemet var att däcken slets ordentligt i slutet av etappen. Jag körde kanske lite för rivigt, säger Jari-Matti Latvala, som vann två av dagens sju sträckor.
Latvala är på grund av en krock på fredagen elva, över sju minuter efter täten.
– På söndagen försöker vi förbättra farten ytterligare, säger Latvala

"Jag kan köra runt groparna"

Lappi har varit i en klass för sig i WRC2-klassen. Av de sammanlagt 18 sträckor som hittills körts i tävlingen har Lappi vunnit alla utom en i sin klass.
Lappi bedömde på förhand att lördagens utmaning skulle vara Nambuccas 50,80 kilometer långa sträcka men också den gick bra.
– I själva verket körde jag under andra gången av sträckan hårdare än i något annat skede av dagen. Det skulle inte ha behövts men jag lät det gå då det kändes bra, säger Lappi.
Om de fem sista sträckorna som körs natten mot söndag finsk tid lyckas lika väl kan Lappi lägga VM-titeln för WRC2-klassen till sin meritlista. Till det räcker emellertid också andra plats i klassen. Han har från tidigare en EM-titel från 2014.
– Så mycket avstånd har jag ner till de andra att jag kan köra runt groparna i lugn och ro, säger Lappi.

ANDRA LÄSER