Teatrarna blöder men museerna välkomnar besökarna

Teaterbranschen räknar med miljonförluster eftersom teatrarna måste hållas stängda. Men museerna håller öppet.

Prinsessan Leias smycke gjorde Björn Weckström världsberömd. Smycket ingår på den retrospektiva utställningen på Didrichsens konstmuseum. Utställningen är öppen till 30 januari.
Ateneum och Konstmuseet Sinebrychoff såg ut att vara de enda museer som, på grund av smittspridningen, skulle hålla stängt i tre veckor. Efter bara ett dygn ändrade sig Nationalgalleriet och museerna öppnar den 4 januari.
Konstmuseet Ham, Helsingfors stadsmuseum, Konstmuseet Emma, Didrichsens konstmuseum, Designmuseet och Amos Rex gick genast in för att vara öppna. Anledningen är att museer räknas som utrymmen där risken för smitta är låg.
På Konstmuseet Ham och Helsingfors stadsmuseum införs begränsningar i antalet besökare.
– Vi tar in maximalt hälften av den tillåtna besöksmängden och ser till att besökarna kan hålla distans, säger museichef Reetta Heiskanen.
Också Didrichsens konstmuseum väljer att ta in bara hälften av den tillåtna besökarmängden åt gången.
Distans är nyckelordet på Konstmuseet Emma.
– Konstmuseet Emma är så stort att det inte är några problem för oss att se till att besökarna håller distans, säger Saara Suojoki som är kommunikationsdirektör på museet.
– Vi har varit i kontakt med Esbo stad och följer stadens anvisningar.
Ljusfestivalen Lux genomförs som planerat men med några smärre förändringar, detta för att garantera att publiken kan hålla avstånd. Två verk flyttas till Södervik och ett till Blåbärslandet. Några verk som kräver beundran på nära håll visas inte alls. Lux arrangeras 5-9 januari.
Svenska Teaterns föreställningar är inhiberade till den 20 januari.

Miljonförluster

För teatrarna redovisas nu dystra siffror. Teatrar runtom i Finland har tvingats stänga och intresseföreningen Finlands teatrar har räknat ut att förlusterna uppgår till miljoner euro i veckan samtidigt som hundratals frilansare förlorar sin inkomst.
"Vi hoppas naturligtvis att epidemiläget lättar och att de stränga restriktionerna kan avskaffas fortast möjligt så att föreställningarna kan fortsätta och publiken välkomnas tillbaka. Men bästa sättet att stödja teaterbranschen och hela scenkonsten är att köpa en biljett till en föreställning", konstaterar Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin, viceordförande för Finlands teatrar rf.
ANDRA LÄSER