Reidar Wasenius leder Finlands affärsänglar

Reidar Wasenius är ny vd för de finländska affärsänglarnas organisation FiBAN. Han efterträder Jan D. Oker-Blom som blir stadsdirektör i Lovisa i december.

Reidar Wasenius.
Patrik Harald
31.10.2017 10:22 UPPDATERAD 31.10.2017 17:40
FiBAN (Finnish Business Angels Network) är en organisation som jobbar för att främja privatpersoners investeringar i onoterade, potentiella tillväxtbolag. En typisk affärsängel är en person som sålt sitt företag och nu har pengar – och tid – att satsa på att bygga upp ny företagsverksamhet. Det kan vara en person som inte vill slå sig till ro med pengarna placerade i en aktieportfölj eller lägenheter, utan fortsättningsvis vill vara aktivt med och hjälpa andra företag till framgång.
Utbildning av affärsänglar är en sak Reidar Wasenius vill satsa på i sin nya roll som FiBAN-vd.
– De här personerna har en enorm kunskap inom sina egna områden, men är inte nödvändigtvis experter på investeringar.

Internationellt samarbete

Wasenius vill också öka det internationella samarbetet så att det finns nätverk och mekanismer för att finländska affärsänglar tryggt ska kunna investera i utlandet – och vice versa. Den nordiska affärsängelorganisationen Nordic BAN är en naturlig plattform för den verksamheten.
FiBAN-nätverket har drygt 600 investerarmedlemmar. I fjol investerade föreningens medlemmar sammanlagt 53 miljoner euro i över 300 finländska tillväxtbolag.
Affärsänglar i olika former har funnits länge, men verksamheten har blivit aktivare under 2000-talet i takt med att fler och fler entreprenörer har byggt upp och sålt sina företag, och sedan haft extra resurser att använda i ny affärsverksamhet.
En ängelinvestering är i regel en mindre summa pengar, från 10 000 euro upp till kanske ett par hundra tusen. Investeringen görs i ett ganska tidigt skede av bolagets uppbyggnad. Senare kommer kanske en riskkapitalinvesterare med större summor.

Bra team viktigare än idéer

Enligt Wasenius råder ingen brist på pengar. Och inte heller idéer. Oftast hänger en investering på om teamet bakom uppstartsföretaget är trovärdigt inför investeraren.
– Investerare prioriterar ofta ett bra team framför en bra idé, eftersom en idé alltid går att fila på. Att hitta de rätta människorna är svårare. Men smarta, ambitiösa och flitiga människor har lätt att få pengar.
Reidar Wasenius kommer närmast från företagsacceleratorn Founder Institute, vars Helsingforsverksamhet han har lett. Han har tidigare jobbat inom bland annat Samsung, Nokia, Yle och Tekes.
Wasenius efterträder Jan D. Oker-Blom som blir stadsdirektör i Lovisa i början av december. Oker-Blom har lett FiBAN sedan 2012.

ANDRA LÄSER