Lärare vägrar ta mer jobb för samma lön

Ett tusental lärare och andra kommunalt anställda dundrade sina slagord Narinken. – Det är alla lärares men också våra elevers och våra barns sak att någonting händer nu, säger klassläraren Anna-Lina Selin. Samtidigt står det klart att strejken blir en hel vecka lång: Ett medlingsbud utlovas på tisdag.

Anna-Lina Selin och Kent Ketomäki är trötta på att det ofta bara är arbetsgivaren som hörs i medier när skolfrågor avhandlas.

– Vad är det för dag i dag?

– Strejkdag!

Det är inte vilken skoldag som helst den här varma fredagen i maj. Skolåret lider mot sitt slut men i stället för att undervisa och fostra elever strejkar kommunalt anställda i Helsingfors, Esbo, Grankulla och en rad andra städer.

Kent Ketomäki, klasslärare i Kottby lågstadieskola och ordförande i Helsingfors svenska lärarförening, berättar varför han anslutit till strömmen som gått från Tölö idrottshall via Riksdagshuset till Narinken.

– Vi vill att skolan ska utvecklas och bli bättre, men vi vill vara delaktiga i vilken riktning skolan tar. Och så kräver vi att få betalt för allt extrajobb vi inte får betalt för just nu.

Anna-Lina Selin, föräldraledig klasslärare i Hoplaxskolan, får nästan skrika för att överrösta hurraropen i folkhavet.

– Det är en skrämmande stor procent av nyligen examinerade lärare eller lärarstuderande som inser att de inte kommer att orka med det här yrket. En jättestor andel säger sig överväga att byta yrke. Det är farligt för hela vår framtid, säger Selin och fortsätter:

– Det är alla lärares men också våra elevers och våra barns sak att någonting händer. Och det måste hända nu.

Medlingsbud på tisdag

På fredagseftermiddagen stod det klart att den en vecka långa strejken kommer att pågå ända till slut, det vill säga till och med måndag. Efter det gäller enbart övertidsförbuden och förbudet mot skiftbyten, som är i kraft tills vidare.

Några nya strejkvarsel har inte lämnats in, och de ska enligt lag lämnas med två veckors varsel.

Förlikningsnämndens ordförande, understatssekreterare Elina Pylkkänen meddelar på Twitter att ett medlingsbud kommer att ges på tisdag den 10 maj.

"Vi tycker också synd om barnen"

Det är inte en slump att den veckolånga strejken infaller just nu, i början av maj 2022.

– Vårt kollektivavtal gick egentligen ut när coronapandemin började. Då sköt vi upp förhandlingarna för att inte vara till stort besvär för samhället. Vi är en stor grupp och förstår att det är svårt att få pengarna, men vi kan inte alltid vara de som "tar det sen" och släpar efter resten av samhället.

Lärarna har fått kritik för att strejka just i maj, när de sista proven rättas och betygen sätts.

– Det finns de som säger "stackars barn", att vi inte tar dem i beaktande, men vi tycker också synd om dem. Det verkar vara svårt för vissa att förstå. Andra drar sommarlovskortet, att vi inte borde strejka när vi sägs vara lediga hela sommaren. Men strejken är ett av de starkare korten vi kan ta till för att visa att vi har fått nog.

Kent Ketomäki anser att utvecklingen – mer jobb för samma lön – pågått under hela hans 10-årsperiod som lärare.

– När jag började hade man undervisning och sen förberedelser för nästa dag, som att rätta prov. Nu har det tillkommit ett helt arbetsmoment: möten och dokumentation.

Han har 24 timmar lektionstid i veckan, men säger att han sällan jobbar mindre än 40 timmar per vecka.

– Jag kommer till skolan varje dag lite över klockan 7 på morgonen och deltar i möten efter själva skoldagen. Ibland slutar jag jobba vid 16, ibland vid 21. Det är svårt att förutspå.

Anna-Lina Selin säger att många lärare har en känsla av att konstant ligga efter.

– Att arbetsbördan blivit större syns inte i lönen eller i att något annat tagits bort.

Medan Selin, Ketomäki och alla andra demonstrerar på Narinken till låtar som "Sankarit" sprids uppgifter om att ett nytt medlingsbud skulle läggas fram snart.

Selin rycker på axlarna.

– Om det är ett bra bud är det såklart bra. Det beror helt på innehållet.

ANDRA LÄSER