Bästa tiden att beundra rhodo-djungeln i Haga är nu

Alprosparken i Haga är nu som vackrast. Parken som snart har 50 år på nacken var från början ett försöksfält för växtförädling. I dag är den en lummig oas som blommar som mest praktfullt just nu.

Kerstin Sundberg och Aila Enlund från Esbo tog tillfället i akt och besökte Rhododendron-parken i Haga medan den är som vackrast.
Vill du beskåda något spektakulärt lönar det sig att under helgen styra stegen till Alprosparken i Haga där blomningen just nu är som mest praktfull.
– Om man gillar blommor som vi gör är stället utan tvekan värt ett besök, säger Kerstin Sundberg som besöker parken tillsammans med sin granne och väninna från Esbo, Aila Enlund, som inte har besökt parken på flera år och är tagen över hur mycket rhododendronbuskarna har skjutit i höjden sedan senast.
Buskarna är som stora träd och parken som en djungel som exploderat ut i blom i alla nyanser av vitt, skärt och violett. På andra sidan där det växer vintertåliga azaleor är färgpaletten en annan: här är det laxrosa, orange och gult som gäller så långt ögat når.
– Jag har alltid varit svag för vita blommor, men de här är också oemotståndliga, säger Kerstin Sundberg och pekar förtjust på en klase blekrosa fotbollsstora rododendronblommor.
Också väninnorna Annette Romunen och Salla Salminen har kommit för att beskåda prakten.
– Jag har alltid velat se det här stället, men reagerat för sent då blomningen redan varit över. I år lyckades vi pricka in vårt besök perfekt, säger Romunen.
Annette Romunen och Salla Salminen har tidigare velat se de magnifika rhododendron-buskarna men missat blomningen. I år prickade de in besöket rätt.
Alprosparken föddes som ett experiment för att ta fram vintertåliga rhododendron och azaleor i ett samarbete mellan Helsingfors universitet och Helsingfors stad.
Blomsterprakt.
Experimentet drevs igenom av Helsingfors legendariske stadsträdgårdsmästare Pekka Jyränkö tillsammans med universitetets växtförädlingsavdelning som leddes av professor emeritus Peter Tigerstedt.
Azalea.
Platsen för experimentet hängde ihop med att det i Haga fanns en myr med sur jordmån som är en förutsättning för att rhododendron ska trivas.
Man planterade 3 000 grupper rhododendron på fältet och buskarna har frodats bra i myrmarken där högvuxen tall är det dominerande trädslaget.
Rhododendron.
Flera av de rhododendron och azaleor som i dag säljs i plantskolor härstammar från försöksfältet i Haga och bär namn som P.M.A. Tigerstedt, Pekka, Haaga eller Helsinki University.

Alprosparken i Helsingfors
Adress: Degermyrvägen i Haga, Helsingfors
Bästa tiden: Mitten av juni. Blomningen inleds med azaleorna och de gula alprosorna. En del azaleor blommar ännu efter att alprosorna har blommat ut.
Försöksfältet var inte från början avsett att bli någon allmän park. Nu för tiden är parken öppen för besökare året om.
På infotavlor vid ingången kan man läsa om parkens historia och växtförädlingen på tre språk.
Att ta sig fram i parken är lätt. Man rör sig längs en spång och ställvis finns det högre flak som man har en fin utsikt från. Det går att ta sig fram med barnvagn eller rullstol, men kan tidvis bli besvärligt, speciellt under högsäsong då folk vallfärdar till parken i stora skaror.
Blomman förekommer naturligt i regniga bergstrakter i östra delarna av Himalaya, Indokina, Korea, Japan och Taiwan.

ANDRA LÄSER