Rekordmånga finländska turister på Åland

Friluftslivet är örikets ess i rockärmen – särskilt under pandemin, tror kommunikationschef Niko Michlin på Visit Åland. I sommar slår de finländska turisterna på Åland rekord.

Rekordmånga finländska turister – och extremt få svenska. Ålands turistsommar har präglats av coronarestriktioner och inreseregler. Arkivbild från Mariehamn.
Bille Sirén
16.08.2021 16:15 UPPDATERAD 16.08.2021 17:23
Siffrorna över hotellövernattningar på Åland är som en sammanfattning av vilka coronarestriktioner Finland har haft under sommaren. Stränga finländska inreseregler har dels satt stopp för svenska turister, dels avskräckt finländare från att åka längre än till Åland.
Därför är antalet svenska turister på åländska hotell nära noll för andra året på raken, medan de finländska turisterna slår rekord. Inte en gång under 2000-talet har 22 000 hotellövernattningar i juni bokats i finländares namn. Snittet har legat på 15 000, vilket ger en ökning med nästan 50 procent.
Och det här är före den livligaste semesterperioden i juli, säger Niko Micklin, kommunikations- och försäljningsansvarig på Visit Åland.
– Siffrorna för juli lär vara ännu mer extrema.
Fördelningen av turister från Finland och Sverige har under 2000-talet varit omkring 55 procent finländska och 35 procent svenska övernattningar. Nu är fördelningen 93–4, med 3 procent turister från övriga länder, visar statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå ÅSUB.
– Vi har varit en tillgänglig destination för finländare i en ganska stängd värld. Vi har satsat hårt på fastlandet i vår marknadsföring, bland annat med budskapet "Åland – som utomlands fast hemma", säger Micklin.
– Ålänningar har varit superglada och positiva över att få ta hand om finländska turister. Många turister, speciellt de som för första gången varit här, har sagt att de är positivt överraskade. Det ordet har helt klart spridit sig.

Kryssningsturister

Fotbollsturneringen Alandia Cup lockar i vanliga fall besökare till Åland. Den och flera andra evenemang kunde ersättas av besökare på dagskryssningar från Helsingfors till Mariehamn. Det medförde turister, men gav i och för sig inte ett större utslag i hotellstatistiken, påpekar Niko Micklin.
– Vi vill fortsätta få inhemska besökare att stanna längre. Vanligtvis är de flesta här i en till tre dagar, men vi vill gärna se fler vistelser på fem dagar till en vecka.

Vilka är Ålands starkaste lockbeten?

– Alla former av friluftsliv och god mat i vacker skärgårdsmiljö. Åland är ett utomhusparadis. Båtfärder, cykling, paddling, vandring, frisbeegolf och golf är väldigt populärt. Och det är väldigt trendigt under pandemin, när människor inte vill trängas.

ANDRA LÄSER