"Inte lätt att byta hemland"

VEM: Anna Järvinen, 47. VAR: Sångare och låtskrivare bosatt i Stockholm.

MELLAN TVÅ LÄNDER. Anna Järvinen är 47 år gammal och har bott i Sverige sedan hon var sex år. Hon reser gärna till Finland även om det gör henne vemodig.
Mette Bergh/ SPT-Svensk Presstjänst
11.08.2017 07:00 UPPDATERAD 11.08.2017 08:34
Efter en flytt till Stockholm som sexåring, drama bland flickorna i skolan och funderingar över sin identitet har Anna Järvinen hamnat där hon är i dag. Hon är sångare och låtskrivare och lever med sin familj i Stockholm.
Men skulle hon få önska så skulle hon aldrig ha flyttat bort från Finland.
När Anna Järvinen, som är född i Helsingfors, var sex år träffade hennes mamma en ny man som bodde Sverige och hon flyttade med sin mamma till Täby utanför Stockholm. Sedan dess har hon bott i Sverige och ser det som sitt hem även om hon fortfarande har starka känslor för Finland.
– Mitt förhållande till Finland är som en jobbig kärleksrelation, den blommar upp ibland men varje gång jag besöker Finland drabbas jag av svåra känslor, säger Järvinen.
Hon beskriver det som att hon blivit bortplockad från sina rötter. Hon ser sig själv som stockholmare men samtidigt har hon en känsla av att hon kommer från ett annat ställe.
Anna Järvinen beskriver Sverige som ett väldigt traditionsbundet land där traditionerna går bakåt flera generationer. Till exempel traditioner under högtider och sommarställen har länge varit likadana.
– Det kräver mycket i vardagen och speciellt ledsen är jag över att det går ut över barnen. Vi har inga traditioner här, som att vara på Gotland varje sommar. Och det är så länge sedan jag flyttade från Finland att inte heller några traditioner därifrån finns kvar, säger Järvinen.
Då Järvinen gick i skolan i Sverige tyckte hon att det var alltför mycket drama mellan flickorna i klassen och började därför umgås mera med några vänliga och begåvade pojkar. Och då pojkarna sedan började spela musik hängde hon naturligt på och började sedan skriva musik och sjunga på allvar. Det var också starten för hennes musikkarriär.
– Jag var 25 år då jag fick mitt första skivkontrakt och för tio år sedan släppte jag min första egna skiva. Skrivandet av den egna musiken går lite långsammare nu än tidigare, jag skrev och spelade mycket musik då jag hade mycket att säga.
Järvinen anser att den allmänna bilden av Finland i Sverige är ganska överlägsen och att det finns ett stort ointresse för Finland.
I vissa grupper talar man mera om Finland, till exempel är historieintresserade fascinerade av landet och konstintresserade uppskattar Mumin och Alvar Aaltos konstverk. På grund av de finländska framgångarna i Pisaundersökningarna har man i Sverige också försökt efterlikna skolsystemet i Finland. I övrigt är det östra grannlandet ganska osynligt, trots att det ligger så nära.
Det gemensamma för länderna är bland annat passionen för naturen och att man njuter av att vara ute i naturen. Järvinen ser Sverige som sitt hemland men har alltid en speciell kärlek till Finland, och hon tycker man ska bo kvar i sitt hemland om man bara har chansen.
– Jag skulle aldrig rekommendera någon att frivilligt byta land och tycker folk ser alldeles för lättsinnigt på det.

ANDRA LÄSER