Jokerits ansökan bordlades av Ishockeyförbundet – många frågor obesvarade

Jokerits preliminära ansökan om att få spela Mestisishockey säsongen 2023–2024 skulle behandlas på tisdagskvällen av Ishockeyförbundet men på begäran av Jokerit bordlades ansökan. Jokerit och projektchefen Jarmo Koskinen hade bett förbundet om mera tid för att fila på en ansökan som enligt många källor har flera brister.

Hur ska det hela sluta för Jokerit?
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
25.01.2023 08:16 UPPDATERAD 26.01.2023 11:23
Team Jokerit och Koskinen kommenterade ärendet och ansökan till Yle.
– Vi behöver lite mera tid för vår ansökan. Det var orsaken till att Team Jokerit Ab bad om att ärendet bordlades. Vi ville på det här sättet försäkra oss om att vi lämnar in en ansökan som duger. I det här läget fanns vissa saker i ansökan som bara skulle ha lett till nya frågor, säger Koskinen till Yle.
Ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela lämnade inte mycket utrymme för tolkningar av något slag.
– Det fanns ingen ansökan som hade haft några förutsättningar att godkännas, säger Nummela till Yle.
– De planer Jokerit har är inte tillräckligt detaljerade och precisa. Ansökan håller inte den klass som krävs, säger Nummela.
Det finns alltjämt många frågetecken gällande Jokerits ansökan och eventuella medverkan i Mestis. Bland annat detta måste Jokerit lösa på något sätt.

1. Ägarbasen

Joel Harkimo är alltjämt Team Jokerit Ab:s enda ägare trots rykten om en bredare ägarbas. Namnet Harkimo är för många inom Ishockeyfinland ett rött skynke efter att Joels pappa Harry ”Hjallis” Harkimo på sin tid lämnade ligan då Jokerit flyttade till skandalomsusade KHL. I samma veva sålde han Hartwall Arena, som nu står tom och öde då de ryska ägarna finns på USA:s och EU:s sanktionslistor, och senare också Jokerit.
Jokerit lämnade i tiderna ligan för spel i KHL.
Harkimos beslut väckte på sin tid oerhört mycket ont blod inom hockeykretsarna och med sonen Joel som enda ägare är den logiska frågan om det ändå inte är pappa Hjallis som drar i trådarna. Och varifrån kommer pengarna? Pengarna Harkimo fick och fått från ryskt håll har blod på sig och är så smutsiga och oetiska att finsk ishockey knappast vill röra i dem. Finansieringen av Mestisprojektet är ett stort frågetecken och avsaknaden av allt vad transparens heter från Jokerits sida talar mot projektet.
Joel Harkimo har inte uttalat sig offentligt sedan i augusti.

2. Hemmahall

Arenan i Böle står tom och öde och ingen vet om den någonsin kommer att öppna sina dörrar igen. Läget med de ryska oligarkerna som äger hallen är totalt låst. 
Ishallen på Nordenskiöldsgatan kommer knappast på fråga. HIFK spelar sina hemmamatcher här och hallen är utöver det i oerhört flitig användning då ishallen i princip är den enda hall som duger för större evenemang i huvudstaden då Arenan i Böle bommat igen. Det kan eventuellt bli frågan om några enstaka matcher i ishallen men många frågetecken återstår.
Dickursby kommer inte heller på fråga.
Förhandlingar med Arenan i Hagalund pågår men inte heller därifrån är signalerna enbart positiva.

3. Avsaknaden av transparens

Jokerits eventuella väg tillbaka till finsk seriehockey har alltsedan i somras präglats av hemlighetsmakeri och total avsaknad av transparens. I ett skede fanns det planer på att återvända till ligan men ansökningarna höll enligt insatta källor ingen klass alls och saknade all trovärdighet.
Mestisdrömmen har omgärdats av samma hemlighetsmakeri som låg över ligaprojektet. Löst och diffust snack om det mesta är knappast rätt strategi för att öppna dörrarna för en klubb som väldigt många inom Hockeyfinland inte vill se tillbaka på seriekartan.
Frågetecknen är alltjämt oerhört många då det gäller Jokerit och de konkreta svaren och lösningarna har lyst med sin frånvaro alltsedan i somras.

ANDRA LÄSER