Hamilton alla tiders vinnare på Silverstone

Storbritanniens GP bjöd på intensiva dueller och en historisk sjätte seger för britten Lewis Hamilton på hemmaplan. För Valtteri Bottas gled den livsviktiga förstaplatsen ur händerna på ett dystert sätt.

Starten i Silverstone skedde utan större olyckor.
Valtteri Bottas klarade inte av att behålla sin förstaplats under Storbritanniens GP på banan i Silverstone. Finländaren fick en hyfsad start och klarade av att avvärja stallkamraten Lewis Hamilton under de inledande varven i en duell där tätplatsen böt ägare ett par gånger. Allt såg tryggt ut.
Cirka tjugo varv in i tävlingen var oturen framme för finländaren. Hamilton höll täten då Bottas varit inne på depån och som en julklapp på julafton för britten åkte Alfa Romeos Antonio Giovinazzi ut, vilket resulterade i säkerhetsbil på banan. Inget nytt på Silverstone där det nu krävts en säkerhetsbil på banan i sex år i följd.
Incidenten öppnade dock en ypperlig möjlighet för Hamilton, som befann sig just i rätt läge på banan, att svänga in och byta däck och återvända till förstaplatsen utan att Bottas kunde nå honom. Därefter kunde Hamilton med säkerhet köra de resterande trettio varven utan att allvarligt hotas av finländaren.
– Det är svårt att säga något. Jag stannade först och försökte ha kontroll över skillnaden mellan oss och så fick Lewis en gratis stopp med säkerhetsbilen. Dessutom körde jag med medium-däck och var tvungen att stanna en ytterligare gång mot slutet så loppet var så gott som kört, summerar Bottas i Sky Sports sändning.
– Självklart finns det positiva aspekter att ta med sig – jag var snabbast i tidskvalet. Jag kommer fortsätta kämpa och inget är över än, fortsätter finländaren.
Hamilton är nu sexfaldig mästare på hemmabanan Silverstone, vilket är ett nytt rekord. En synnerligen rörd britt riktade tack åt hela stallet och alla som stött honom.
– Jag kunde inte ha klarat av detta utan alla i stallet som jobbar hängivet året runt, min familj och alla som stött mig. Mina tack går ut till cirka 2000 personer och jag är otroligt stolt över att få vara en del av detta, säger Hamilton.
För Kimi Räikkönens del var tävlingen stabil och slutresultatet var en poängplats. Alfa Romeo-föraren startade från tolfterutan och steg till åttonde på Silverstone.
Tredjeplatsen gick till Ferraris Charles Leclerc.

ANDRA LÄSER