Nu klarnar årets luciakandidater – juryn samlad i Tölö

– Sångrösten är viktig! Den ska väcka känslor, säger Sonja Lehto, Finlands lucia årsmodell 2015. Tillsammans med journalisterna Janne Grönroos och Gunilla Celvin har hon ett viktigt uppdrag i dag – att utse de tio unga kvinnor som blir årets luciakandidater.

Janne Grönroos, Sonja Lehto och Gunilla Celvin bildar årets luciajury och kommer inom de närmaste timmarna att utse tio luciakandidater.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
19.10.2022 10:47 UPPDATERAD 19.10.2022 13:53
Oktoberrusket och den kalla vinden får ge vika för en stund när luciakronan tänds för första gången i höst. Det har blivit dags för startskottet på årets luciakampanj, dagen då luciajuryn sammanträder och väljer ut tio kandidater bland de nominerade kvinnorna.
Jurymedlemmarna har något olika utgångspunkt inför uppdraget. Där HBL:s redaktionschef Gunilla Celvin snällt fick vänta i många dagar på sin tur att vara lucia i Smedsby förskola och programledaren Janne Grönroos på Yle minns hur han lussade hemma hos farmor Britta, som en tomtenisse iklädd röd pyjamas, så har den tredje jurymedlemmen faktiskt erfarenhet av att vara Finlands lucia. Sonja Lehto valdes till ljusets drottning år 2015.
– Det var nog en fin upplevelse. När jag närmade mig Folkhälsans hus i morse kom alla minnen tillbaka, från De tios dag till alla körövningar som vi hade här i huset. Det var pirrigt då och jag kan känna samma förväntan nu, säger Sonja Lehto.

Ett stort uppdrag

Nu har luciajuryn en krävande och lite oviss uppgift framför sig, att välja ut tio kandidater som de tror att passar bäst för hedersuppdraget att vara Finlands lucia. Det ska vara någon som vill sprida ljus och skapa stämning hos många ensamma och sjuka personer.
– Jag tänker mig att det är lite som i The Voice, att vi ska lyssna igenom sångprover utan att veta vem det är som sjunger, säger Janne Grönroos.
– Jag letar efter kandidater som verkligen brinner för att vara lucia. Jag tänker mig att uppdraget kan bli ganska tungt och krävande, och då är det lättare om man faktiskt vill vara lucia och ha kalendern full med uppträdanden, säger Gunilla Celvin.
– Jag håller med, man måste ha ett engagemang. Att vara lucia är en stor sak och den som blir vald måste ha förstått vad det är man ger sig in på, säger Sonja Lehto.
– Jag kommer också att gå på känsla och välja sådana kandidater som verkar ha förstått vikten av det här uppdraget, säger Janne Grönroos.
Janne Grönroos, Sonja Lehto och Gunilla Celvin har mycket olika upplevelser av att vara lucia, men de är överens om kriterierna när de utser de tio kandisaterna till Finlands lucia 2022.
Gunilla Celvin vill också gärna se en viss variation bland kandidaterna, inte bara en geografisk spridning med flickor från olika håll i Svenskfinland, utan även kandidater med olika bakgrund.
– Jag hoppas att vi kan välja kandidater som kommer från olika kulturer också, kanske sådana som har vuxit upp någon annanstans och senare vuxit in i den finlandssvenska kulturen, säger Gunilla Celvin.
– Jag kommer nog att fästa stor uppmärksamhet vid sångrösten. Lucia kommer att ha väldigt många uppträdanden på kort tid och träffa många slags människor. Då är det viktigt att hennes sångröst väcker känslor, att hon med sin sång kan sprida en positiva stämning, säger Sonja Lehto.

HBL publicerar listan med de tio kandidaterna senare i dag, när luciajuryns sammanträde är slut.

ANDRA LÄSER