Potkonen säkrade medalj och skrev finländsk OS-historia

Mira Potkonen säkrade Finlands andra OS-medalj i Tokyo då hon besegrade Esra Yildiz i kvartsfinalen i boxningens 60 kg:s klass.

Mira Potkonen kramar om tränaren Maarit Teuronen efter att hon säkrat OS-medaljen.
Filip Saxén
03.08.2021 11:30 UPPDATERAD 03.08.2021 23:41
Mira Potkonen inledde kvartsfinalen i OS mot Esra Yildiz från Turkiet aktivt. En snabb slagserie direkt i inledningen tvingade motståndaren på defensiven och Potkonens slag gick fram med bra procent.
Potkonen tog hem den första ronden med domarrösterna 4–1.
I den andra ronden var Yildiz aktivare men Potkonen fortsatte hålla kommandot över matchen.
Potkonen tog hem den andra ronden med 3–2.
I den tredje ronden drog Potkonen på sig en varning men det hindrade inte Potkonen från att ta hem segern och säkra medalj. Hon tog hem segern över sin turkiska motståndare med domarrösterna 3–2.
Inga bronsmatcher arrangeras i OS-boxningen vilket betyder att de som förlorar sina semifinaler får dela på bronset medan vinnarna gör upp om guldet i finalen.
"Nu är medaljen säkrad och vi siktar framåt", säger Potkonens tränare Maarit Teuronen i olympiska kommitténs pressmeddelande.
Teuronen säger att segern i kvartsfinalen kom efter en taktisk fullträff där Potkonen följde den upplagda taktiken på bästa tänkbara sätt.
"Tanken var att vi går in med raka slag då motståndaren boxas rätt öppet. Det var vår taktik och det fungerade. Det var rätt enkelt och klart och Mira var lugn i sitt boxande", säger Teuronen.
Potkonens väg till semifinalen gick via seger över Frankrikes Maiva Hamadouch, Sydkoreas Oh Yeonj och Yildiz.
I torsdagens semifinal ställs hon mot Brasiliens Beatriz Ferreira som stod för en imponerande insats i sin kvartsfinal.
"Det är en oerhört tuff motståndare. Vi har mött henne ett par gånger så hon är bekant för oss. Hon är oerhört bra och världsmästare. Men vi ska se till att hitta nycklarna till seger mot henne", säger Teuronen.
Om Potkonen besegrar Ferreira står OS-finalen på programmet på söndag.
I OS i Rio de Janeiro för fem år sedan vann Potkonen Finlands enda medalj då hon tog brons. Potkonen har vunnit sammanlagt tio mästerskapsmedaljer.
Potkonen blir den andra finländaren att vinna två OS-medaljer i boxning efter Pentti Hämäläinen 1952 och 1956.
Hon blir samtidigt den 37:e finländaren att vinna medaljer i två OS i följd men bara den nionde att göra det efter första världskriget.
Potkonen är den första finländska kvinnan att vinna medalj i två OS efter varandra.
40-åringen avslutar sin karriär efter OS i Tokyo. Att hon får avsluta karriären med en OS-medalj kring halsen är redan klart. Frågan är om hon gör det på torsdag eller söndag och vilken valör OS-medaljen har.

Potkonens medaljer

OS-brons 2016
VM-brons 2016 och 2019.
EM-guld 2018 och 2019.
EM-silver 2016.
EU-guld 2017.
EU-brons 2010, 2011, 2013.

ANDRA LÄSER