Krönika: Skandalomsusade BBC håller på att mista sin plats i britternas hjärtan

Storbritanniens älskade BBC är i blåsväder igen. Den här gången anklagas mediebolaget för att ha valt sida i kulturkrigen.

Programledaren Gary Linekers kritik mot den brittiska regeringens flyktingpolitik fick mediebolaget BBC att stänga av honom från jobbet.
17.03.2023 06:01 UPPDATERAD 17.03.2023 07:14
Vad får BBC dig att tänka på? Är det kanske Monty Pythons klassiska komediserie, David Attenboroughs naturprogram eller Top Gear? De är bara några av det brittiska mediebolagets stora succéer, program som älskats världen över och som gjort BBC:s stjärnor till globala kändisar. Jag tänker på nyheterna. Jag hör jingeln och ser studion med sina röda toner framför mig.
BBC:s smeknamn har länge varit ”Auntie” och det tycker jag passar. Ingen tycks veta exakt varifrån benämningen kommer, men det är ett namn som uppges stå för en viss prydhet, försiktighet, en puritanism med en släng av stränghet. Public service-bolaget har länge stoltserat med att på ett neutralt och opartiskt sätt rapportera nyheterna.
Men under de senaste åren har något hänt. Förtroendet för BBC har minskat kraftigt, med hela 20 procentenheter mellan 2018 och 2022. Yngre britter föredrar andra medier.

ANDRA LÄSER