Luciakandidat 4 Ida Ekberg: Jag vill lussa för dem som har haft det svårt under pandemin – och för min mormor

Luciakandidat 4, Ida Ekberg sjunger och dansar så mycket hon hinner och vill sprida glädje i alla rum hon går in i. Lyckligast är hon i sällskapet av familj och vänner, gärna valsandes vid havet i Satakunta.

Luciakandidat 4, Ida Ekbergs förebild är hennes mormor.
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
03.11.2022 07:00

Varför ska läsarna rösta på dig som Finlands lucia? 

– Jag vill göra gott och ge mitt allt som frontfigur för luciainsamlingen. Alla behöver ljus i mörkret. Som person är jag ansvarsfull och tror starkt på luciatraditionen.

Vilken roll anser du att lucia har i dag? 

– Lucia är ljusets och hoppets ansikte. Hon ser alla på det sättet som de vill bli sedda och hör alla som de vill bli hörda. Hon sprider glädje och genom hennes och Folkhälsans arbete samlar vi in pengar för att stödja utsatta barnfamiljer.

Vem nominerade dig?

– Flera av mina vänner som tyckte att jag skulle passa bra som lucia. De vet att jag skulle göra mitt bästa och är redo för uppdraget att leda insamlingen.

Vem vill du helst lussa för? 

– Det finns många svar på den frågan! Men framför allt vill jag lussa för människor som haft det svårt under pandemin, jag vill vara närvarande för dem. Och för min mormor i Björneborg.
Ida Ekberg som barn.

Vilket slags mörker ska lucia skingra den här hösten? 

– Det är tungt för många efter pandemin och många människor har inte blivit sedda och hörda. För dem ska lucia sprida sitt ljus.

Vad gör du för att hålla dig i form? 

– Som motvikt till en stressig vardag är det bästa att vara på landet vid havet i Satakunta. Jag tycker om att göra trädgårdsarbete, röra mig i naturen och på andra sätt vardagsmotionera för att hålla mig i form. Att dansa vals fungerar också som avkoppling för mig.

Ida Ekberg, kandidat 4 

Ålder: 21 år.
Hemort: Från Björneborg, men studerar i Esbo.
Familj: Mamma och lillasyster.
Gör: Studerar ekonomi.
Musikintresse och vitsord: Sjunger i Akademiska Damkören Lyran och spelar piano. Senaste vitsord i musik var 10.
Sjunger helst: Waterloo av Abba.
TV-program: Downton Abbey.
Hobbyer: Tävlingsdans och att sy.  

Har du jobbat med välgörenhet? 

– Ja, jag har arbetat som frivillig på barn- och ungdomsläger där barnen får sporta och man övernattar i naturen. Under skoltiden och på universitetet har jag varit tutor.

Har du någon förebild, fiktiv eller verklig? 

– Min mormor är min stora förebild. Hon var mycket ung då hon ensam flyttade till Björneborg för att studera och arbeta. Hon har alltid arbetat hårt och som 21-årig öppnade hon en egen livsmedelsaffär i Björneborg, då var hon lika gammal som jag är nu! 

Vilken nyhet har påverkat dig under det senaste året? 

– Det har hänt så mycket. Men hur det hemska kriget i Ukraina har drabbat civila och tvingat folk på flykt har påverkat mig starkt. Jag har försökt hjälpa till genom att delta i klädinsamlingar.

Var finns ditt smultronställe? 

– Där min familj och mina närmaste är, var det än är.

Vad har du för framtidsdröm? 

– Det finns många saker jag vill göra men det viktigaste är att mina handlingar ökar det allmänna välbefinnandet, att det jag kommer att syssla med hjälper alla.

ANDRA LÄSER