Två personer skadades i skottlossningen i centrala Helsingfors

Polisen har gripit en person som misstänks ha varit inblandad i skottlossningen i Sandviken i centrala Helsingfors under tisdag eftermiddagen. Två personer skadades. Ett ögonvittne säger till HBL att han såg en storväxt man med pistol gå från brottsplatsen.

Enligt polisen råder det inte någon akut fara för allmänheten att vistas i centrala Helsingfors.
Ett stort polispådrag pågick i Sandviken i centrala Helsingfors på tisdag eftermiddagen. Helsingforspolisen skriver på Twitter att två personer har skadats i skottlossningen, men ingen av dem svävar i livsfara. Offren vårdas på sjukhus och polisen fortsätter utreda incidenten. En tredje person var också inblandad i skottlossningen utan att bli skadad.
Polisen skriver på Twitter att de undersöker fallet som tre mordförsök.
Skottlossningen skedde vid 16-tiden. En person har gripits, meddelar polisen strax före klockan 18. Man utreder som bäst vilken roll personen haft i händelseförloppet.
Jyrki Nikkinen blev ögonvittne till skottlossningen.
Jukka Larkio, undersökningsledare och kriminalkommissarie vid Helsingforspolisen, säger att polisen fortsättningsvis undersöker händelsen och eventuella motiv.
Personen som gripits kommer att höras senare när undersökningen fortskridit. Polisen säger också att mer information kommer att ges under onsdagen vid 12–tiden på dagen.

"Jag såg en man med pistol"

Skottlossningen skedde där Gräsviksgatan och Sandviksgatan möts. Jyrki Nikkinen jobbar i en butik på Gräsviksgatan. Rakt utanför hans fönster står den trasiga bilen.
För HBL berättar Nikkinen att han stod inne i butiken när han hörde två till tre skott, men att han först inte registrerade vad som hände. När han sedan hörde att en fönsterruta på en bil gick sönder gick han fram till fönstret för att titta ut.
– Jag såg en storväxt man klädd i byggarbetskläder gå från platsen med en pistol i handen. Han såg lugn ut. Det såg ut som att han har hållit i pistol tidigare.
Nikkinen säger att polisen kom snabbt till platsen men att det tog något längre för ambulansen att komma fram.
– Man har läst att sådana här saker händer i Sverige. Jag, liksom säkert många andra, har bara väntat att när ska det hända här. Nu hände det.
Vid 20-tiden meddelar Helsingforspolisen på Twitter att de har avslutat operationen vid skottplatsen på Sandviksgatan.
Både polisbilar, en ambulans och brandbil tillkallades till brottsplatsen.
Polisen skriver på Twitter att inga andra än de två personer som skadades är i fara.
Trafiken mellan Sandviksgatan och Gräsviksgatan började löpa långsammare än normalt eftersom en del av vägarna spärrades av under eftermiddagen och kvällen. Polisen har meddelat att det inte råder någon akut fara för allmänheten att vistas i centrala Helsingfors.
Tidigare under eftermiddagen säger ett ögonvittne till HBL att det ska ha skjutits från en bil mot en annan. Till nyhetsbyrån STT säger ett ögonvittne att hen har sett akutvårdare hjälpa en person som ligger på gatan, och att en annan person stått hopvikt och hållit sig för magen.

ANDRA LÄSER