Haavisto till Yle: Rykten om finska människosmugglare vid gränsen mellan Polen och Belarus

Polsk polis uppgav på lördagen att en ung syrisk man har hittats död nära gränsen.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger att det ryktas om att finska människosmugglare utnyttjar situationen vid gränsen mellan Polen och Belarus.
I en intervju för Yle säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) att det rör sig rykten om att finländare är involverade i händelserna mellan Polen och Belarus.
– Jag har hört [rykten om] att det rör sig finskspråkiga personer i gränsområdet, säger Haavisto till Yle.
Finländarna skulle i så fall ha befunnit sig på den belarusiska sidan om gränsen. Enligt Haavisto kan människosmuggling vara mycket lukrativt för kriminella.

Ytterligare en person död

Det spända läget vid gränsen har trappats upp den senaste veckan. Belarus anklagas för att transportera migranter till den polska gränsen som ett sätt att lägga press på Polen och EU. I bakgrunden ligger bland annat EU:s sanktioner mot regimen i Belarus.
Polen har i sin tur skickat en stor mängd poliser och soldater till gränsen. Medierna tillåts inte närvara.
Flera personer har dött i gränstrakterna den senaste tiden och på lördagen meddelade polis i Podlaska-regionen på Twitter att ytterligare en person, en ung syrisk man, har hittats död i skogen nära gränsen.
På torsdagen hotade Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko att stänga av gasledningarna till grannländerna i EU. Gasledningarna används för att transportera naturgas från Ryssland. På lördagen sade Rysslands president Vladimir Putin att det skulle bryta mot leveransavtalen och att det kunde påverka relationerna mellan Ryssland och Belarus.
Situationen vid gränsen har också lett till debatt om hur det påverkar Finland. Dels har det rapporterats att Finland, vid sidan om Tyskland, kan vara huvuddestinationen för migranter som försöker ta sig till Polen. Dels har Finlands långa gräns till Ryssland väckt oro för en liknande situation här.
Hittills uppges omkring 30 migranter ha tagit sig till Finland via Belarus. Enligt Gränsbevakningsväsendet ligger huvuddestinationerna i Centraleuropa.

ANDRA LÄSER