358 nya coronafall – ytterligare 12 avlidna

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 358 nya fall av coronasmitta på torsdagen. Bild: Catariina Salo/SPT

Flest coronarelaterade dödsfall har skett bland personer i åldern 80-89 år i Finland. Under det senaste dygnet har landets dödssiffra stigit till 484.

Institutet för hälsa och välfärd meddelade om 358 nya coronafall på torsdagen. Det innebär att sammanlagt 32 228 personer i Finland testats positivt sedan epidemins början.

Ytterligare 12 personer har dött under det senaste dygnet och Finlands totala coronarelaterade dödssiffra stiger nu till 484. Flest dödsfall, sammanlagt 200, har inträffat bland personer i åldern 80-89 år.

På sjukhus runtom i landet vårdas sammanlagt 264 coronasmittade patienter. Av dem behöver 27 intensivvård.

Institutet uppskattar att omkring 22 500 av alla de smittade har tillfrisknat, alltså närapå 70 procent. Uppskattningen baserar sig på de fall som rapporterats till institutet, och som det tre veckor efter att smittan bekräftats ännu inte funnits några nya virusrelaterade uppföljningsuppgifter om.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning