Nick Cave gestaltar skogens röst – till musik av Esa-Pekka Salonen

Nick Cave medverkar i den digitala föreställningen Dream, en strömmad föreställning baserad på Shakespeares En midsommarnattsdröm. För musiken står bland annat Esa-Pekka Salonen.

Nick Cave medverkar i samma virtuella föreställning som Esa-Pekka Salonen. Arkivbild.
Nick Cave gestaltar Skogens röst, en "främmande och mystisk gestalt som följer med publiken när den upptäcker floder, blommor och träd i en virtuell midsommarskog", skriver Pitchfork, som citerar ett pressmeddelande.
Föreställningen använder sig av förinspelad musik framförd av Philharmonia Orchestra under ledning av Esa-Pekka Salonen. Musiken omfattar delar ur Salonens Gemini och svenske kompositören Jesper Nordins Ärr och spelades in fredagen den 13 mars 2020, den sista fullskaliga bandningen orkestern gjorde innan pandemin slog till.
I föreställningen används också Jesper Nordins "gestrument", en egen elektronisk musikuppfinning, som styrs via kameror med rörelsesensorer. Musiken reagerar därmed på hur skådespelarna rör sig och de kan bidra till musiken i realtid.
Dream beskrivs som en kombination av musik, teater och avancerad teknologi och är ett samarbete mellan Royal Shakespeare Company, Manchester International Festival, Marshmallow Laser Feast och Philharmonia Orchestra. Dream skulle egentligen ha haft premiär för ett år sedan, men strömmas i stället mellan den 12 och 20 mars på den egna hemsidan dream.online. Man kan se den strömmade föreställningen gratis, men den som köper biljett kan delta interaktivt. Därmed blir varje föreställning unik.
ANDRA LÄSER