Två verk under en kväll på Kokoteatern

Dansverket Jatkot är en vemodig beskrivning av tillståndet under en efterfest och samtidigt en bild av världen på övertid.

Desperation. Hanna Vahtikari (i förgrunden) bjuder på sig själv i dansverket Jatkot. På bilden även Mikko Perkola och Tiia Hämäläinen.

Film & dans

The Wunderers. Regi, manus, grafik: Janne Laiho. Musik: Jarmo Saari Republic. Koreografi: Ninni Perko. Kamera: Sakari Rinta-Valkama. Ljus: Jani Lappeteläinen, Paavo Kolttola. Ljud: Tuomas Skopa. Dräkter: Niina Huovinen. Dansare: Ninni Perko, Jarmo Saari, Tiia Hämäläinen, Salli Berghäll, Olavi Louhivuori, Abdissa Assefa, Sami Kuoppamäki.
Jatkot. Regi, koreografi: Ninni Perko. Musik: Jarmo Saari, Mikko Perkola, Henry Purcell. Text: Marko Järvikallas. Ljus, mixning: Juha Tuisku. Dansare: Tiia Hämäläinen, Hanna Vahtikari, Mikko Perkola, Jarmo Saari, Saima Saari.
Kokoteatern 21.11.
Under några kvällar i november (den sista nu på lördag) har Kokoteatern och dansteatergruppen Sivuun Ensemble bjudit på en intressant kväll bestående av en kortfilm och en musikalisk dansföreställning. Helheten går under namnet Pöytä on katettu och det är dansaren och koreografen Ninni Perko som står bakom bägge verken.
Kvällen inleds med den åtta minuter långa kortfilmen The Wunderers regisserad och skriven av Janne Laiho. I den möter vi ett heteropar, där åtminstone kvinnan (Perko) verkar vara utled. Paret dricker te i tystnad då vi dyker in i kvinnans fantasi eller inre värld, som är en aggressiv dans. Hon verkar vilja bryta sig ut ur normerna, hon har en eld inom sig. The Wunderers är en dansfilm, med bara korta skådespelade snuttar i början och slutet. Slutet blir ett frågetecken för mig – plötsligt verkar paret lyckligt, de går hand i hand i solen (i början var det vinter). Vad har hänt? De tre kvinnornas (Perko, Tiia Hämäläinen och Salli Berghäll) desperata dans i en källare stannar kvar i minnet som en intensiv bild av instängdhet.
Efter en kort paus flyttar vi oss till teatersalen, där verket Jatkot framförs av Hämäläinen, Hanna Vahtikari, Mikko Perkola, Jarmo Saari och Saima Saari. Jatkot kan ses betyda och behandla både temat efterfest och övertid. Livet på Jorden går på övertid; vi lever över våra resurser, tiden att göra något är knapp. Samtidigt är vårs livsstil också en efterfest som oundvikligen leder till fysisk och moralisk baksmälla.

Vemod

Jatkot har fått sin inspiration från Tove Janssons målning Efterfest som beskriver den vemodiga stunden efter en fest. Stämningen i föreställningen är också för det mesta melankolisk, uppgiven. På golvet ligger plastskräp, dansen är desperat och musiken varierar från vemodig till kaotisk. Flera av scenerna och koreografierna beskriver hur personerna vill mötas men inte riktigt vågar göra det.
Solonumren varvas med gruppkoreografier och talade monologer som i liten eller stor skala behandlar världens och människans tillstånd. Däremellan får vi njuta av sångnummer och livemusik av ensemblen; Jatkot är en välgjord mångkonstnärlig helhet där gränserna mellan konstformerna är flytande. Dansarna sjunger och musikerna dansar.
Vahtikaris uttryckssätt är väldigt fysiskt och hon bjuder på sig själv och räds inte pinsamheter. Hämäläinen är subtilare, mer behärskad – fram till slutet då hon kastar sig in i ett virvlande nästan hysteriskt solo med effektfulla upprepningar.
Saima Saaris utstrålning är en av oskuld och sårbarhet. Hennes ansikte är öppet, och när hon i slutet kläs i en klänning av återanvänd plast är effekten stark – hur vill vi klä vår framtid?
Av kvällens två verk, filmen och föreställningen, gör den senare ett starkare intryck och den hade kunnat stå för sig själv. Tematiskt har de en (rätt svag) koppling i det att förhållandet i filmen verkar vara på övertid.

ANDRA LÄSER