Stranden eller de isiga pisterna lockar Norsenelever under sportlovet

Sportlovet är här! Många familjer tar ledigt från vardagen och reser utomlands eller till skidorter i Finland. Populära resmål är bland annat Alperna, Lappland och Thailand.

Sportlovet bjuder inte på nya snöfall i Helsingfors, men det snötäcke som finns just nu räcker nog till att bygga ett par snögubbar. Bildens snögubbar bor i Oitans i Esbo.
15.02.2019 15:32 UPPDATERAD 15.02.2019 21:13
Sportlovet infaller under olika veckor beroende på var i landet man bor sig. Det görs för att minska trängsel i trafiken och skidcenter. I Södra Finland har eleverna ledigt vecka 8, i Mellersta Finland vecka 9 och i Norra Finland vecka 10.
Idén till sportlovet framfördes år 1926 av Santeri Hirvonen i tidningen Kasvatus ja koulu. Grankulla samskola var först med att införa lovet och det blev allmänt i Finland 1933. I Sverige infördes sportlovet på 1940-talet, för att skära ner på uppvärmningskostnaderna i skolorna. I de övriga nordiska länderna har man också sportlov som infaller i februari-mars.
HBL har besökt Grundskolan Norsen i Helsingfors för att prata med elever om sportlovet i allmänhet och deras planer inför den lediga vinterveckan.

ANDRA LÄSER