Det är den sittande talmannen Andreas Norlén som utser en sonderare efter att ha diskuterat med representanter för alla partier utom Magdalena Anderssons Socialdemokrater.
Orsaken till att Andersson inte finns med på listan är att Norlén redan har talat med henne när hon bad om att bli entledigad som statsminister förra veckan.
Ulf Kristersson var den första som på måndagsmorgonen åt hemodlade tomater och choklad med talmannen och eftersom han är den vinnande borgerliga konstellationens statsministerkandidat fick han också uppdraget att bilda regering.
Det meddelade talmannen efter att han hade slutfört samtalen med partiledarna.
– Flera partier som tillsammans representerar en majoritet av mandaten i den nya riksdagen har pekat ut Ulf Kristersson som en lämplig sonderingsperson. Därför har det varit ett ganska enkelt beslut att fatta, säger talmannen.
Samtidigt konstaterade Norlén att han inte har satt någon deadline för när Kristerssons sondering ska vara klar.
– Det hade blivit konstigt om jag satte en sluttidpunkt som går in i den nya talmannens mandattid.
Den nya riksdagen samlas för upprop på måndag om en vecka och då väljs den nya talmannen och tre vice talmän. Det är den talmannen som sedan sätter tidsfrister för rapportering och en eventuell deadline för förhandlingarna.
Huruvida följande talman också heter Andreas Norlén ville han inte ta ställning till utan påpekar att han tar ställning till det om frågan uppstår.
Enligt Ulf Kristersson ska förslagen till talmän och utskottsposter vara klara på söndagen.
Konstruktiva förhandlingar
När det gäller att förhandlingarna med de andra partierna Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna säger Kristersson att de har gått bra. Ändå vill han inte ge någon tidtabell när den nya regeringen kan förväntas vara klar.
– När vi har ett resultat kommer ni att få veta, säger Kristersson i riksdagen.
Ännu är ingenting klart, konstaterar han också.
Åkesson vill sitta i regeringen
Att uppdraget inte går till det största borgerliga partiet och Jimmie Åkesson beror på att statsministerkandidaten måste klara sig utan att få en majoritet av riksdagsledamöterna, 349 stycken, emot sig. Där har Åkesson ungefär lika stor chans som en snöboll i helvetet att lyckas med det. Inga andra partier utom hans eget skulle rösta för honom som statsminister. Inte ens de andra partierna i det borgerliga blocket.
Enligt Åkesson har man diskuterat förutsättningarna för att komma framåt, ”för ett maktskifte”.
Klart är att Åkesson håller fast vid ambitionen att Sverigedemokraterna ska sitta i regeringen.
– Sverige skulle må bra av en majoritetsregering, det är min ingång. Det har varit min ingång hela året och är det fortfarande, säger SD-ledaren efter sitt besök hos talmannen.
Liberalerna säger nej
Helt unisont talar inte de fyra partierna ändå inte. När Liberalernas partiledare Johan Pehrsson höll sin pressträff fanns det ett nej till SD.
– Vi har varit tydliga med att vi gärna jobbar för att hitta lösningar och inte låsningar. Men vi anser att SD inte ska ingå i regeringen.
Pehrsson anser däremot att det är naturligt att Liberalerna sitter i regeringen, utifrån valresultatet.
Under valrörelsen talade både Moderater och Kristdemokrater om en minoritetsregering som består av dem. Tonen har mjuknat en aning under de första förhandlingarna.
Kristdemokraternas Ebba Busch säger att det inte är ”ett ultimativt krav”.
Hur länge regeringsbildningen kommer att pågå vet ingen men talmannen Andreas Norlén som var med förra gången då det tog fyra månader tror att det går snabbare nu.
– Jag tror inte att det kommer att behöva ta 134 dagar den här gången. Men det är klart att det finns ett antal frågor som behöver redas ut och att det kan ta lite tid.
- Politik
- Ulf Kristersson
- Jimmie Åkesson
- Politik
- Sverige
- Magdalena Andersson
- Andreas Norlén
- Agence France-Presse
- Anders Borg
- Liberalerna
- Kristdemokraterna
- Sverigedemokraterna
- Moderate Party
- Johan Pehrsson
- Ebba Busch
ANDRA LÄSER
Regeringsbildningen 2023
KD:s abortkrav spökar i Ständerhuset — Adlercreutz kritisk mot att detaljfrågor ältas i veckor
09.06.2023 10:19

Människohandel
Hundratals finländska män köpte sex av Janet – ”De tyckte om att jag såg ut som ett barn”
08.06.2023 20:42

Privatekonomi
Obehagliga sanningen när vederlaget chockhöjs: Husbolag är sällan bankernas favoritkunder
09.06.2023 05:01

Regeringsbildningen 2023
Den obekväma partidagen: SFP är ”två olika partier”, men ska det nu talas högt om det?
09.06.2023 05:01

