Suget efter litteratur av icke-vita författare satte spinn på deras bokcirkel

Inför ett litteraturevenemang avsett för bruna och svarta personer utsattes bokcirkelledarna Téri Zambrano och Aracelis Correa för rasistiska påhopp. Det är viktigt med trygga rum, säger de, men påminner om att det finns massvis med icke-vit litteratur som inte handlar om rasism.

Téri Zambrano och Aracelis Correa grundade bokcirkeln POC-lukupiiri för två år sedan och driver också ett Instagramkonto där de presenterar böcker av icke-vita författare. Akronymen POC står för People of color.
Fanny Arrafanny.arra@hbl.fi
25.08.2022 07:34 UPPDATERAD 26.08.2022 17:39
Helsingforsborna Téri Zambrano, 28 år, och Aracelis Correa, 25 år, är två vänner som grundade bokcirkeln POC-lukupiiri för två år sedan. Båda kommer från familjer där böcker alltid har varit närvarande. Men när de ville skapa en egen bokcirkel började de reflektera över sina val av böcker och författare.
– Vi ville skapa en egen bokcirkel eftersom vi inte läste så många verk av icke-vita författare eller litteratur där det finns karaktärer som ser ut som vi. Om man inte lägger märke till det så blir det lätt så att man läser endast vita författare, säger Correa.
Till en början bestod bokcirkeln av en mindre grupp svarta och bruna läsare. De insåg då att det var svårt att hitta böcker av svarta och bruna författare, och därför skapade Zambrano och Correa också ett Instagramkonto där de presenterar olika böcker av författare som inte är vita.

ANDRA LÄSER