39 döda och många skadade i nattklubbsattack

Minst 39 personer dödades och omkring 40 skadades när en gärningsman i tomtedräkt urskillningslöst sköt mot gäster på nattklubben Reina i Istanbul.

Drygt en timme efter tolvslaget öppnade en tomteklädd gärningsman eld utanför den populära nattklubben. Först ska en civilperson och en polis ha skjutits ihjäl, innan mannen gick in och slumpmässigt öppnade eld mot gästerna.

– Vi hade skoj. Helt plötsligt börjar människor att springa. Min man sade åt mig att inte vara rädd, och han hoppade på mig. Folk sprang över mig. Min man träffades på tre ställen, säger klubbesökaren Sinem Uyanik till tidningen Hürriyet.

Hon beskriver att hon sett blodiga människor och att hon lyckats ta sig ut.

– Det var fruktansvärt, säger hon.

Istanbuls guvernör Vasip Sahin säger att det rör sig om en ensam gärningsman.

– En terrorist med ett långdistansvapen… genomförde dådet brutalt och hänsynslöst genom att skjuta oskyldiga människor som bara var där för att fira in det nya året och ha kul.

Flydde i panik

Enligt Sahin rör sig om en ensam gärningsman, medan tidigare uppgifter pratat om två.

– Tyvärr förlorade minst 35 av våra medborgare sina liv. En var en polisman, säger han, och tillägger att 40 vårdas för skador på sjukhus och kallar dådet för en "terrorattack".

Landets inrikesminister meddelade senare på morgonen att antalet döda stigit till 39, varav 15–16 var utländska medborgare. 21 av de döda har identifierats. Turkisk polis uppges att jakten på gärningsmannen fortsätter.

Enligt turkiska medier ska nattklubben ha haft omkring 500–700 gäster och panikslagna besökare flydde i panik, en del hoppade ner i Bosporens vatten i samband med attacken.

Många ambulanser och bepansrade polisfordon skickades till platsen och turkiska polisens insatsstyrka gick in i byggnaden för att bland annat söka efter sprängmedel.

Ägaren till Reina, Mehmet Koçarslan, säger till Hürriyet att gärningsmannen var beväpnad med en automatkarbin av kalasjnikovtyp. Han säger att han informerats av amerikansk underrättelsetjänst för sju–tio dagar sedan för risken för en kommande attack, och att säkerheten hade skärpts.

– Och titta vad som sedan hände, säger han, och tillägger att attacken inte kunnat förhindras.

Populär nattklubb

Reina är en trendig nattklubb i Istanbul. Dess läge vid Bosporen är enligt klubbens egen utsago ett av de vackraste i staden. Klubben ska ha besökts av flera celebriteter, bland annat amerikanska skådespelare, genom åren.

Istanbul, Turkiets största stad, har drabbats av flera blodiga terrordåd i år. 17 000 poliser var utstationerade i staden under natten.

Dådet påverkade också säkerhetsarbetet på andra håll i världen. Både i Los Angeles och i New York ökade bevakningen efter attackerna i Istanbul.

Över 200 finländare i staden

Finlands ambassad i Ankara har uppgifter om drygt 200 finländare som befinner sig i Istanbul. 218 har gjort reseanmälan till Utrikesministeriet om att de är i Istanbul, och under morgonen har några till kontaktat ambassaden, uppger ambassadör Päivi Kairamo.

Ambassaden uppmanar finländare som befinner sig i Istanbul att kontakta sina anhöriga.

Enligt Kairamo kan man ännu inte säga att alla finländare skulle vara i säkerhet. Nyhetsbyrån AFP citerar inrikesminister Soylu, som uppger att 20 av de 39 dödsoffren har identifierats och att 15 av dem är utlänningar.

– Tills vidare vet vi inte deras nationaliteter. De har inte bekräftats, säger Kairamo.

Kairamo är själv i Finland på jullov, men hon berättar att de terrordåd som tidigare inträffat har påverkat stämningen i Istanbul och Ankara.

– Det har varit många attacker. En del har varit klart riktade mot polisen och militären, en del mot civila. Det är klart att de påverkar, folk känner oro för säkerheten.

Finländarnas resande till Turkiet minskade enligt Kairamo i fjol jämfört med 2015. Alla siffror finns ännu inte tillgängliga.

Kairamo uppmanar dem som reser till Turkiet att läsa resemeddelandet på Utrikesministeriets webbplats. Där står bland annat att säkerhetssituationen är oförutsägbar, och resande uppmanas att iaktta särskild försiktighet i hela landet och undvika stora folksamlingar och demonstrationer.

Fakta

Större terrordåd i Turkiet 2016

10 december: 44 människor dödas när Kurdistans frihetsfalkar (TAK), en utbrytargrupp från den kurdiska PKK-gerillan, slår till med en bilbomb och en självmordsbombare mot en fotbollsarena i Istanbul. Majoriteten av offren är poliser.

20 augusti: 57 människor, varav 34 barn, dödas vid en terrorbombning mot ett kurdiskt bröllop i Gaziantep. IS pekas ut som ansvarigt.

28 juni: 47 människor dödas och omkring 240 skadas i samordnade attentat mot Istanbuls internationella flygplats Atatürk.

7 juni: Elva människor dödas i ett bombdåd mot en polisbuss i centrala Istanbul. TAK tar på sig dådet.

13 mars: Omkring 30 människor dödas i ett bombdåd i Ankara.

17 februari: Omkring 30 människor dödas och ett 60-tal skadas av en bilbomb intill en militäranläggning i Ankara.

12 januari: Elva tyska turister dödas när en självmordsbombare utlöser en sprängladdning i den turisttäta stadsdelen Sultanahmet i Istanbul.

Källor: Reuters, AFP, TT:s arkiv.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00