Ukrainsk borgmästare frisläppt i utbyte mot ryska soldater

En av de ukrainska borgmästare som uppges ha förts bort av ryska styrkor har släppts fri i utbyte mot nio ryska soldater i 20-årsåldern, uppger Ukrainas myndigheter.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj pratade med den frisläppta borgmästaren.
Borgmästaren i den ukrainska staden Melitopol har släppts fri efter att ha kidnappats av ryska soldater för några dagar sedan, enligt ukrainska myndigheter.
– Tack för att ni inte övergav mig. Jag kommer att behöva en eller två dagar för att återhämta mig och sedan står jag till ditt förfogande för att bidra till vår seger, säger borgmästaren Ivan Fedorov i ett telefonsamtal med president Volodymyr Zelenskyj.
Fedorov säger under samtalet, som filmades och lades upp på Telegram, att han "mår mycket bättre nu".
I utbyte mot Fedorov ska ukrainarna ha släppt nio tillfångatagna ryska soldater.
– De är bara barn, värnpliktiga, som enligt det ryska försvarsministeriet inte närvarar i Ukraina, säger Zelenskyjs talesperson Dasja Zarivna i ukrainsk tv på onsdagskvällen.
De frisläppta ryska soldaterna uppges vara i 20-årsåldern.
Melitopol i sydöstra Ukraina kontrolleras av ryska styrkor och i fredags uppgav det ukrainska parlamentet att Fedorov hade förts bort av ockupationsstyrkorna eftersom han "vägrade att samarbeta med fienden."
I söndags ska även borgmästaren i den lilla staden Dniprorudne, som ligger i samma region som Melitopol, ha förts bort, enligt Ukrainas regering.

ANDRA LÄSER