Ukraina: Borgmästare bortförd av ryska styrkor

Borgmästaren i Melitopol i sydöstra Ukraina uppges ha förts bort av ryska styrkor. "Ett brott mot demokratin", säger president Volodymyr Zelenskyj.

Den här satellitbilden som togs under fredagen visar förödelsen efter strider i staden Mostjun, strax nordväst om Kiev.
12.03.2022 10:40 UPPDATERAD 12.03.2022 10:52
Borgmästaren Ivan Fedorov i staden Melitopol i sydöstra Ukraina ska under fredagseftermiddagen ha förts bort av ryska styrkor, som intog staden i början av kriget.
Enligt Ukraina ska detta ha skett när borgmästaren besökte stadens kriscentrum, rapporterar AFP. En video som publicerats på sociala medier visar hur en man med huvudet täckt förs ut från en byggnad av soldater.
"En grupp på tio ockupanter kidnappade borgmästaren i Melitopol, Ivan Fedorov", skriver Ukrainas parlament på Twitter.
"Han vägrade att samarbeta med fienden", tillägger man.
Zelenskyj själv uppger i ett filmklipp på sociala medier att borgmästaren kidnappats, och kallar det för en ny nivå av terror.
– Kidnappningen av borgmästaren är inte bara ett brott mot en enskild person. Det är inte bara ett brott mot ett enskilt land, ett brott endast mot Ukraina. Det är ett brott mot demokratin som sådan, säger presidenten.

Sjukhus skadades

Efter flera lugna dagar anfölls Mykolajiv i södra Ukraina under fredagskvällen och stadens invånare vaknade upp till fortsatta strider under lördagsmorgonen, enligt The New York Times. Striderna ska vara koncentrerade till stadens norra delar, enligt uppgifter från den ukrainska sidan.
Mykolajiv ligger vid Svarta havet och ses som strategiskt viktig och en potentiell inkörsport till den större hamnstaden Odessa. Ryska styrkor har i två veckor försökt att inta staden, men ukrainska soldater har slagit tillbaka dem.
I fredagskvällens anfall skadades bland annat ett cancersjukhus, enligt The New York Times. Chefsläkaren uppger att flera hundra patienter befann sig på sjukhuset under attacken men ingen har dödats, rapporterar AFP.

Omgrupperar

Från Odessa i söder till Sumy i norr och Zjytomyr i väster har flyglarmen hörts under natten och morgonen. Dnipro i sydöst och Charkiv tillhör också de drabbade städerna. Sammanlagt har de ljudit i 15 ukrainska regioner, enligt BBC.
Reportrar på plats i Kiev vittnar om att det hörts kraftig artilleribeskjutning under natten, rapporterar såväl BBC som CNN.
Satellitbilder tagna under fredagen visar kratrar, brinnande byggnader och förstörda hem i staden Mostjun, strax nordväst om Kiev. På en bild syns bland annat en rysk artilleribataljon öppna eld, enligt Maxar Technologies, som har tagit bilderna.
Oberoende Institute for the Study of War (ISW) bedömer att de ryska styrkorna trots allt inte gjorde några betydande framsteg på marken det senaste dygnet. De omfattande styrkorna utanför Kiev verkar fortsätta sitt försök att omringa huvudstaden, men nöjde sig under fredagen med att framför allt omgruppera och fylla på förråden.

Evakueringarna fortsätter

Under fredagen fortsatte evakueringarna från flera ukrainska städer, men endast 7 000 civila lyckades ge sig av, enligt president Zelenskyj, jämfört med sammanlagt runt 100 000 de två tidigare dagarna.
Ännu har inga civila lyckats ta sig ut från den belägrade staden Mariupol, men ytterligare försök ska göras under lördagen, enligt den ukrainska ledningen.
Samtidigt fortsätter antalet civila dödsoffer att stiga.
"Belägrade Mariupol är nu den värsta humanitära katastrofen på jorden. 1 582 döda civila på tolv dagar, till och med begravda i massgravar," skriver Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter.

ANDRA LÄSER