Hegerberg: "Jag saknar att spela för Norge"

Med ett hattrick blev Ada Hegerberg stor hjälte när Lyon tog sin fjärde raka Champions League-titel.Men i VM i sommar uteblir världsstjärnan då hennes landslagsnej står fast – även fast hon saknar att spela för sitt land.– Jag saknar att spela för mitt land men inte för mitt förbund, eller deras förbund, säger Hegerberg till VG.

Ada Hegerberg
Norge och fotbollsvärlden går miste om en starkt lysande stjärna i fotbolls-VM i sommar. 23-åriga Hegerberg, Ballon d'or-vinnare 2018, visade upp sitt fulla register när Lyon besegrade Barcelona med 4–1 i Champions League-finalen under lördagen.
Det registret kommer hon inte att visa upp i VM i sommar. Efter finalen fick hon frågor om landslaget men hennes nej kvarstår. Hederberg har konsekvent tackat nej sedan 2017 på grund av en konflikt med det norska fotbollsförbundet.
– Jag är fortsatt en stolt norsk. Jag älskar mitt land. Jag saknar att spela för mitt land och det förklarar hela situationen, för jag har inte bett om den här situationen. Men det är verkligheten, säger Hegerberg till VG.
– Jag tycker att kulturen dras ned. Vinnarkulturen och kulturen att sätta damfotbollen i en bra position för att utvecklas. Det är massvis av jobb som måste fortsätta göras. Som jag har sagt: Jag har provat att påverka så mycket jag kunde de sista åren jag spelade för landslaget, men det verkar inte som att det hjälpte. Det verkar som att de inte ville lyssna, säger hon.
ANDRA LÄSER