Pekka Haavisto: Finland ansöker troligen om Natomedlemskap på onsdag

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto säger till tidningen Aftonlandet att Finland ansöker om Natomedlemskap på onsdag.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.

Finland kommer troligen ansöka om Natomedlemskap på onsdag den 18 maj 2022. Det säger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) till tidningen Aftonbladet som frågat honom när Finland ska ansöka och hur det går till.

– Från vår sida kommer det vara Nato-ambassadören i Bryssel som kommer att göra det fysiskt, troligen på onsdag. Sen om förhandlingarna börjar med Nato så hanteras det av en delegation ledd av utrikesministern och försvarsministern, svarar Haavisto.

Utrikesministern förtydligar sitt uttalande för HBL sent på lördag kväll. Det korta svaret är: allt beror på hur lång riksdagsdebatten som inleds på måndag blir och hur snabbt regeringen och republikens president kan träffas.

– Det kan ta tid för presidenten är i Stockholm på tisdag. Då har jag sagt till Aftonbladet att onsdag är dagen då det kan hända att vår Nato-ambassadör i Bryssel kan lämna in ansökan. Men det är en teoretisk tidtabell, säger Haavisto i en videopresskonferens i baksätet på en bil som ska ta honom till Berlins flygplats efter en lång dag.

Timmarna innan har han deltagit i ett informellt möte för Natoländernas utrikesministrar. Under en middag har han tillsammans med sin svenska kollega Ann Linde (Socialdemokraterna) redogjort för hur Nato-opinionen har förändrats i respektive land sedan Rysslands anfall mot Ukraina i februari. Utöver det har han haft bilaterala möten med utrikesministrar från Tyskland, Rumänien, Italien, Slovenien, Norge och Sverige samt med Natorepresentanter.

Strålkastarljuset på Turkiet

Också Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu var på plats i Berlin. Haavisto och Mevlüt Cavusoglu hade på förhand kommit överens om att fortsätta de bilaterala diskussionerna på i samband med Berlinmötet.

Inför utrikesministrarnas möte i Berlin har den stora frågan varit hur Turkiet egentligen stället sig till ett finskt och svenskt medlemskap i försvarsalliansen. Anledningen är att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på fredagen sade att landet inte ställer sig positivt till att Finland och Sverige blir medlemmar. Erdogans motivering är att skandinaviska länder är som ett gästhem för terrororganisationer.

Uttalandet har fått stor uppmärksamhet. Utrikesminister Mevlüt Cavusoglu sade att Turkiet stöder öppna-dörrar-politiken, men att landet förväntar sig solidaritet av andra medlemsländer.

Haavisto konstaterar att det varit mycket viktigt för Turkiet lyfta fram terrorhotet som finns i deras område och vilken Finland och Sveriges position är till terroristorganisationer som PKK.

– Jag har alltid svarat att Finland är med i koalitionen mot IS, säger Haavisto och tillägger att Finland också terrorstämplat PKK i enlighet med EU:s och FN:s linje.

Grönt ljus från Slovenien och Kroatien

Under mötet rätades två frågetecken ut. Slovenien vart tydligt med att det faktum att om landet kanske saknar en regering så är det inte ett hinder för att ratificera en finländsk medlemsansökan, säger Haavisto. Kroatien meddelade å sin sida också att man starkt stöder att Finland och Sverige blir medlemmar, trots att Kroatiens president tidigare kallat det "ett farligt äventyr".

– Väldigt många länder lovade en snabb behandling i sina egna parlament och såg det som viktigt att den "gråa tidszonen" blir så kort som möjligt.

Artikeln har uppdaterats med Pekka Haavistos svar efter Natoländernas utrikesministermöte i Berlin samt information om vad som hänt de senaste dagarna.

ANDRA LÄSER