Centerpamp talade om "parasiterande välfärdsflyktingar" – kritiseras internt

Flera partimedlemmar tar avstånd till hur Centerns gruppordförande uttalade sig på riksdagsgruppens sommarmöte. Juha Pylväs kallade asylsökande för "välfärdsflyktingar som parasiterar på den sociala tryggheten".

Centerns gruppordförande Juha Pylvä så gott som citerade Sannfinländarnas andra vice ordförande Mauri Peltokangas tidigare uttalande, som denna står åtalad för.

Centerns riksdagsgrupp har fått en ny ordförande i Juha Pylväs sedan Antti Kurvinen blev minister. Pylväs profilerade sig på riksdagsgruppens sommarmöte i Seinäjoki på onsdagen med ett uttalande som väckte kritik i de egna leden.

I sitt anförande talade Pylväs om invandring och sade att Finland nog behöver kunnigt folk från utlandet som tjänar sitt uppehälle, men:

– Välfärdsflyktingar som parasiterar på den sociala tryggheten behöver vi däremot inte.

Översättningen är HBL:s. Ordagrant talade Pylväs om "sosiaaliturvalla loisivia elintasosurffareita".

Helsingin Sanomat frågade Pylväs om han syftade på asylsökande svarade han ja. Han förklarade att han avsåg "personer som kommer till Finland för en bättre levnadsstandard utan minsta avsikt att jobba".

Pylväs uttalande väckte reaktioner inom Centerns mer liberala falang. Tidigare ministern Hanna Kosonen twittrade att hon har anslutit till Centern bland annat för att mänsklighet och jämlikhet hör till partiets värderingar.

"Vi ser aldrig ned på någon människa och varje individs värde erkänns i ord och handling", skriver hon.

Centerungas ordförande Hanna Markkanen twittrade att mycket i Pylväs tal var bra, men:

"Jag förstår inte varför man måste klämma in en sådan där term. Det får mig att tänka på ett helt annat parti än Centern."

Flera samhällsdebattörer har tidigare betonat att begreppet välfärdsflykting är absurt och djupt kränkande. Den sannfinländske riksdagsledamoten Mauri Peltokangas hör till dem som har använt uttrycket "parasiterande välfärdsflyktingar" i ett inlägg på Facebook. Enligt Iltalehti står han åtalad för hets mot folkgrupp på grund av det.

Pylväs så gott som citerade Peltokangas.

Centerns ordförande Annika Saarikko säger till Helsingin Sanomat att Pylväs får stå för sitt uttalande, men tillägger att händelserna 2015 visade att asylsystemet inte fungerar. Hon motiverar det med att "så många fick avslag på sin asylansökan och visade sig vara lycksökare i stället för nödställda".

ANDRA LÄSER