Kari Pellinen miste sin pappa i en våldsam explosion på Skarpskyttegatan – sorgen har överskuggat hans liv

På kvällen den 14 september 1981 har en 25-årig pappa precis lagt sig i en säng i en liten bostad på Skarpskyttegatan 10, Helsingfors. På en stol intill sitter hustrun och ammar deras två veckor gamla son. Då smäller det. En explosion så kraftig att den slår ut fönsterrutorna i flera kvarter intill.

Kari Pellinen miste sin pappa Taisto i den i dramatiska explosion som skadade ett helt bostadshus på Skarpskyttegatan 10 den 14 september 1981.
Jeanette Björkqvistjeanette.bjorkqvist@hbl.fi
09.03.2023 19:02 UPPDATERAD 09.03.2023 19:28
Den öronbedövande explosionen inträffar klockan 22.02, utan någon som helst förvarning. Den är så hård och förstörelsen efter den så total att räddningspersonalen och polisen under de första dygnen efteråt misstänker att det kan handla om ett bombdåd.
I explosionens spår förstörs i stort sett hela övre delen av bostadshuset på Skarpskyttegatan 10. Andra lägenheter tar skada. Fönsterrutor går i kras i kvarteren intill.
Nyheten om explosionen ska komma att dominera rubrikerna i landets ledande medier i flera veckor framåt. Den ska komma att väcka en häftig debatt om huruvida man borde förbjuda gasspisar i stadens bostadshus. För det ska visa sig att det inte var en bomb, utan explosionen berodde på ett enormt gas­läckage i en bostad i husets femte våning.

ANDRA LÄSER