När två likasinnade möts

"USA ser Indien som en motvikt till Kinas ökade inflytande i regionen. USA vill också sälja försvarsmateriel till Indien och lätta på vissa handelsrestriktioner. Men Indien vill inte alltid göra som USA vill."

18.02.2020 05:56 UPPDATERAD 18.02.2020 07:36
Då president Donald Trump landar i Indien den 24 februari för att besöka premiärminister Narendra Modi träffar han en likasinnad. Trump och Modi är båda karismatiska politiker som med folklig utstrålning och stora löften har blivit populära. Skillnaden är att Trumps mandat står på spel i november i år, medan Modi fick ett mandat för fem år framöver i parlamentsvalet i fjol.
Fastän Modi och Trump träffades fyra gånger år 2019, blir det här Trumps första besök i Indien. Företrädaren Barack Obama var här år 2010 och 2015. Förutom huvudstaden New Delhi besöker Trump med fru Melania Modis hemstat Gujarat.  Förhållandet mellan Indien och USA baserar sig på "tillit, gemensamma värderingar, ömsesidig respekt, värme och vänskap mellan de två länderna”, hette det i Indiens utrikesministeriums pressmeddelande.
Det strategiska förhållandet mellan USA och Indien är viktigt för båda länderna. USA ser Indien som en motvikt till Kinas ökade inflytande i regionen. USA vill också sälja försvarsmateriel till Indien och lätta på vissa handelsrestriktioner. Men Indien vill inte alltid göra som USA vill – Indien håller fast vid beslutet att köpa S400-luftvärnsrobotar från Ryssland och fann sig motvilligt i USA:s önskan att minska oljeimporten från Iran.

ANDRA LÄSER