Målet uppfyllt: Alva Thors med i VM-truppen

Sex herrar och tre damer bildar VM-truppen i nordisk kombination. Bland dem Vörå IF:s Alva Thors, som därmed gör mästerskapsdebut på seniornivå.

Alva Thors är aktuell för VM i Planica.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
15.02.2023 14:33
Skid-VM kör i gång nästa vecka och den finländska VM-truppen växer. På onsdagen presenterade Skidförbundet 15 nya namn som är aktuella för mästerskapen i Planica: nio idrottare i nordisk kombination och sex backhoppare.
Det största namnet är Ilkka Herola, VM-silvermedaljör från 2021. Herola får sällskap av Eero Hirvonen, Waltteri Karhumaa, Leevi Mutru, Arttu Mäkiaho och Otto Niittykoski. En av herridrottarna stannar hemma som reserv.
Herolas bästa världscupplacering den här säsongen är fyra och han åker till VM med åtta raka tio-i-topp-placeringar på kontot. Hirvonen har som bäst varit femma i världscupen den här säsongen, dock i masstarten som inte står på VM-programmet. Totalt har han fyra gånger varit bland de tio bästa.
På damsidan är nordisk kombination med i VM-programmet för första gången och den finländska trion består av Minja Korhonen, Anna Kerko och Alva Thors. Vörå IF:s 17-åriga Thors har gjort två världscuptävlingar den här säsongen med en 20:e och 22:a plats som saldo.
I junior-VM i början av februari kom Thors 17:e.
Den blåvita backhoppningstruppen består av Julia Kykkänen, Jenny Rautionaho, Antti Aalto, Niko Kytösaho, Eetu Nousiainen och färska juniorvärldsmästaren Vilho Palosaari.

ANDRA LÄSER