Dansk extremhögerpolitiker får bränna Koranen i Malmö

Den danska extremhögerpolitikern Rasmus Paludan är känd för att försöka provocera fram våld med sina antimuslimska demonstrationer. På fredag har han och den svenska konstnären Dan Park fått tillstånd att demonstrera i närheten av en skola i Malmö.

Rasmus Paludans (bilden) parti Stram kurs var ytterst nära att få en representant i Folketinget i valet 2019
Rasmus Paludans parti, som han grundade 2017, heter Stram kurs och har som mål att förbjuda islam, avskaffa medborgarskapet för vad han kallar icke-västliga invandrare och utvisa en halv miljon muslimer.
I en intervju för danska Ekstrabladet i maj i fjol sade Paludan:
– Jag gör det självklart för att provocera och skapa en konflikt som visar att muslimer är våldsamma. Jag tycker att de är totalt förlorade och inte lämpliga att bo i Danmark och jag har ingen respekt för dem.
När han har genomfört sina osmakliga demonstrationer – ibland bränner han Koranen indränkt i svinfett – i olika stadsdelar i Köpenhamn har han varit omgiven av poliser som ska skydda honom för motdemonstranter.
Hans provokationer har kostat danska staten drygt 15,5 miljoner euro under fjolåret, enligt uppgifter som Berlingske.dk har tagit fram.

Demonstrationen flyttades

Partiet Stram kurs går inte helt att avfärda med en axelryckning. Partiet höll på att få in en representant i Folketinget när det var snubblande nära att nå över Danmarks tvåprocentsspärr. I valet stannade Stram kurs 0,2 procentenheter under spärren.
Paludans plan var att bränna ett exemplar av Koranen i den invandrartäta stadsdelen Rosengård i Malmö, utanför en moské i anslutning till fredagsbönen.
Det satte polisen i Malmö ändå stopp för. I stället flyttades demonstrationen till Fridhemstorget i den attraktiva stadsdelen Västra innerstaden. I närheten av torget ligger S:t Andreaskyrkan och Fridhemsskolan med drygt 450 elever upp till klass 6.
Enligt polisen har man ställt villkor för demonstrationens genomförande, bland annat att det inte uppstår en större folksamling än 50 personer vilket är begränsningen enligt de svenska coronarekommendationerna.
Att bränna Koranen är i sig inte ett brott, säger polischefen i Malmö Erik Åberg till Sydsvenskan.
– Det kan det vara, men inte om du inte säger något eller gör det i debattsyfte. Det är inte förbjudet som sådant. Men det kan vara en brottslig gärning om du gör det i kombination med att du uppenbart riktar dig mot ett antal personer, uttrycker dig nedlåtande och syftar till att kränka en gruppering.

Föräldrar uppmanas hämta barnen

Demonstrationen i Malmö ordnas i samarbete med den svenska gatukonstnären Dan Park. Park har bland annat gjort sig känd genom att hänga upp burkar med texten Zyklon-B utanför synagogor i Malmö och Stockholm.
Park har, precis som Paludan, flera gånger dömts för hets mot folkgrupp.
Föräldrar och vårdnadshavare har fått e-post från skolan där man berättar att "konstnären Dan Park och danske politikern Rasmus Paludan har fått tillstånd för en manifestation som bland annat innebär koranbränning".
Presstalesperson Calle Svensson vid Region Syd skriver i en e-post till HBL att något tillstånd för demonstrationen ännu inte är beviljat och att "behandlingen av ansökan pågår fortfarande både gällande tillståndsdelen och val av plats". Svensson skriver också att det i den ansökan som Dan Park har skickat in inte står något om att bränna en koran.
Fridhemsskolan har i slutet av förra veckan rekommenderat att föräldrarna hämtar sina barn från skolan den 28 augusti om Paludan och Park genomför sin demonstration under ordningsmaktens beskydd. Beslut om de ska få göra det fattas under onsdagen.
Edit: 26 augusti 10.00 Malmöpolisens presstalesmans tillägg om att demonstrationen ännu inte har fått tillstånd eller var den arrangeras.
ANDRA LÄSER