Frankrike vill förbjuda turkisk extremistgrupp

Frankrike tänker förbjuda den turkiska extremistgruppen "Grå vargarna". Beskedet från inrikesminister Gérald Darmanin kan ytterligare anstränga de redan spända relationerna mellan Paris och Ankara.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin. Arkivbild.
TT-AFP
03.11.2020 12:29 UPPDATERAD 03.11.2020 16:47
Beslutet kommer sedan ett armeniskt minnesmärke vandaliserades i Frankrike i helgen. Bland de klottrade slagorden fanns Grå vargarnas namn. Även Armeniens konsulat i Lyon har utsatts för vandalisering.
Minnesmärket gäller de massakrer på armenier i dåvarande Osmanska riket i samband med första världskriget som stora delar av världen, däribland Frankrike, numera klassar som folkmord.
Frågan är dock mycket laddad och Turkiet, Osmanska rikets efterföljare, har en hård linje med innebörden att de hundratusentals eller till och med miljoner döda helt enkelt var ett resultat av kriget.

"Synnerligen aggressiv"

"Grå vargarna" är en grupp vars egentliga namn kan översättas "Idealistiska ungdomar". Dess medlemmar har anklagats, och i många fall dömts, för terrorism och mord. Brotten har riktats mot vänstersympatisörer, kurder och armenier i både Turkiet och i övriga Europa. Organisationen beskrivs av Darmanin som "synnerligen aggressiv".
– Den förtjänar att upplösas, säger han inför ett utskott i parlamentet, och tillägger att beslutet betyder att handlingar eller möten med gruppen kan straffas med böter eller fängelse.
Grå vargarna ses ofta som en slags militär gren till MHP, ett turkiskt nationalistparti som på senare år blivit en viktig allierad till den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans parti AKP.

Ökad spänning

Spänningen har ökat mellan armenier och turkar i Frankrike med anledning av konflikten i Nagorno-Karabach, där Turkiet stöder Azerbajdzjan. I förra veckan skadades fyra personer utanför Lyon i bråk mellan vad som tros vara turkiska nationalister och armeniska demonstranter.
Relationen Turkiet–Frankrike har på sistone även fördunklats av att president Erdogan ifrågasatt sin franske kollega Emmanuel Macrons mentala hälsa. Detta sedan Macron försvarat yttrandefriheten efter mordet på en fransk lärare som visat sina elever Muhammedkarikatyrer.

ANDRA LÄSER