Mikko Kärnä: Förhandla med Katalonien eller ta konsekvenserna

Riksdagsledamot Mikko Kärnä (C) tar till allt hårdare retorik mot den spanska regeringen. Nu uppmanar han Spaniens statsminister Mariano Rajoy att släppa taget om Katalonien eller ta konsekvenserna.

– Statsminister Rajoy måste förstå att Kataloniens självständighetsprocess har internationaliserats och att medborgare, politiker och människorättsorganisationer följer med varje steg som Spanien tar, skriver Kärnä i ett pressmeddelande.
Enligt Kärnä pågår redan en bojkott av spanska produkter på grund av den spanska regeringens hantering av situationen i Katalonien.
– Rajoy måste släppa taget om Katalonien eller ta konsekvenserna. Situationen kommer inte att lugna ner sig utan förhandlingar och en internationell medlingsprocess, dundrar Kärnä.
Mikko Kärnä var en av värdarna i samband med den katalanske presidenten Carles Puigdemonts besök till Finland i slutet av mars. Puigdemont har varit i landsflykt sedan november i fjol. Han greps i Tyskland på den spanska regeringens begäran. Spanien begär honom utlämnad med hänvisning till den europeiska arresteringsordern som landet gett ut. Puigdemont riskerar upp till 25 års fängelse för uppror.
– Jag hoppas att Tysklands justitieminister Katarina Barley inte utlämnar Puigdemont och att hon gör sitt bästa för att hitta en demokratisk lösning på krisen i Katalonien, skriver Kärnä.
ANDRA LÄSER