Grankulla är mer än gamla trävillor – kulturföreningen visar nya foton på Grankullahus

Grankulla är mest känt för sina gamla och fina villor, men staden består av många andra slags hus också. Nu visas ett urval betydelsefulla Grankullahus upp på en aktuell fotoutställning i biblioteket. På fotografierna visas både krigstida villor och de första höghusen i villastaden.

Clara Palmgren, Henrik Bremer och Christoffer Lindqvist är tre av de aktiva pensionärerna bakom svenska kulturföreningens nya fotoutställning om hus och villor i Grankulla. I bakgrunden står ett av objekten i samlingen, ett rappat timmerhus från 1940-talet, till vissa delar byggt av återvunnet material från hus som revs.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
01.02.2023 18:12 UPPDATERAD 01.02.2023 19:48
När det handlar om gamla hus i Grankulla är två saker förutbestämda: fokus ligger på trävillor och den som känner villornas historia bäst av alla är Clara Palmgren, stadens forna kultursekreterare. Bägge är med på ett hörn nu också. Men Grankulla är mycket mer än bara sekelskiftesvillor, och det vill stadens svenska kulturförening nu visa med sin nya fotoutställning, den andra på temat historiskt värdefulla hus.
Den här gången handlar det om alla slags hus byggda på 1900-talet, men för att begränsa urvalet till det mest intressanta har man bara tagit med kulturhistoriskt och arkitektoniskt värdefulla hus. Inom de ramarna platsar allt från villastadens första höghus och radhus till villor byggda av återvunnet material under krigstiden på 1940-talet.
– Den här fotoutställningen är en uppföljare till vår första, mycket populära utställning som vi höll i stadshuset för fem år sedan. Då var vi oroliga för att det revs så många hus i Grankulla för att ge plats åt nybyggen, så vi ville dokumentera alla villor som fanns kvar. Utställningen blev en succé och resulterade i boken Villor i Grankulla, som har sålt i över 900 exemplar. Nu har vi breddat urvalet och tagit med olika slags hus byggda under 1900-talet, säger Christoffer Lindqvist, ordförande för Grankulla svenska kulturförening.

ANDRA LÄSER