I nöd och lust – äntligen lika inför lagen

I över ett kvarts sekel har Ilkka Palmroth och Jukka Niskanen varit ett par. På onsdag då den nya äktenskapslagen träder i kraft blir de två männen varandras makar och lovar inför Gud att älska varandra i nöd och lust.

Snart äkta makar. Jukka Niskanen och Ilkka Palmroth blir efter att ha varit ett par i drygt ett kvarts sekel äkta makar då den nya äktenskapslagen träder i kraft på onsdag. "Det känns mycket bra. Det här är något som vi alltid har hoppats på."
Niskanen Palmroth står det på dörren som pryds av en vacker krans i regnbågens alla färger. Ilkka Palmroth snart, 60, och Jukka Niskanen, 54, öppnar dörren då HBL ringer på för att få en pratstund med paret som har älskat varandra sedan första gången de träffades. Efter decennier av väntan är den stora dagen äntligen här; onsdagen den första mars blir Ilkkas och Jukkas relation precis lika mycket värd som andra äkta makars. Från och med nu kommer paret inte längre att leva i registrerat partnerskap, utan i äktenskap. Förändringen har krävt att de två männen i förväg har meddelat magistraten att deras registrerade partnerskap omvandlas till äktenskap genast då det blir juridiskt möjligt.
Samma kväll kommer Jukka och Ilkka att stå sida vid sida iklädda sina finaste mörka kostymer med vackra cerisefärgade blommor på kavajuppslagen och säga ja till varandra inför Gud och sina närmaste vänner.

Det sade klick vid bardisken

Men nu ska vi göra ett hopp tillbaka i tiden och låta paret berätta hur allting började: De två männen träffades senhösten 1991 på krogen Wanhan kellari som på den tiden var stadens främsta homoställe. Ilkka fick upp ögonen för Jukka som stod vid bardisken omringad av två damer som först förhindrade Ilkka att komma fram och presentera sig. För att få kontakt med Jukka såg sig Ilkka tvungen att först börja konversera med damerna som lyckligtvis efter ett tag begrep att gå sin väg.
Här vid bardisken på Wanhan kellari startar de två männens livslånga resa tillsammans: Redan första kvällen kommer Ilkka hem till Jukka och tillbringar natten där, visserligen utan intimare umgänge. Jukka som ännu inte har tagit steget ur skåpet vågar inte följa Ilkka ut genom dörren nästa morgon av rädsla för att grannarna ska se dem. Senare samma dag uppenbarar sig Ilkka på nytt vid Jukkas ytterdörr med tandborsten i handen: Från och med den här dagen ska paret aldrig skiljas.
Startdatumet för de två männens gemensamma liv, den 15 november 1991, är förknippat med dramatik. Samtidigt som Jukka och Ilkka är som uppslukade av varandras sällskap på Wanhan kellari har dåvarande finansministern Iiro Viinanen meddelat att marken devalveras trots tidigare löften om att så inte kommer att ske.
Kyrkomedlemmar igen. Jukka Niskanen och Ilkka Palmroth trädde ut ur kyrkan år 1997 och motiverade beslutet med kyrkans diskriminerande och konservativa syn på sexuella minoriteter. Nu har paret efter en paus på 20 år blivit medlemmar av kyrkan igen. På onsdagen välsignas parets äktenskap av en präst.

Kommer ur skåpet i Tallinn

Jukka stannar kvar i skåpet ända till år 1994 då hans arbetsgivare sänder honom på utlandskommendering till Tallinn och Ilkka som sedan tidigare har arbetserfarenhet i Estland och redan talar flytande estniska följer med. Miljöombytet gör det enklare för Jukka att komma ur skåpet:
– Alla på jobbet kände till vår relation och vi kände oss aldrig diskriminerade, förklarar de om livet i Tallinn i början av 1990-talet.
Ett minne från de här åren är de inramade invitationskort som hänger på väggen i parets kombinerade arbetsrum och bibliotek. Det första inbjudningskortet till självständighetsmottagningen på finska ambassaden i Tallinn år 1994 är adresserat till herr och fru Jukka Niskanen. Men redan de följande invitationskorten har rätt mottagare: herrarna Jukka Niskanen och Ilkka Palmroth.
Då paret efter några år i Tallinn i mitten av 1990-talet flyttar tillbaka till Helsingfors har de vant sig vid att uppträda tillsammans. Därför är det otänkbart att Jukka skulle ta ett kliv tillbaka in i skåpet igen. Omställningen gör livet klart lättare, men en påföljd är att bekantskapskretsen till stora delar byts ut.

Skeptiska banker

Vid det här laget har de två männen beslutat sig för att köpa sin första gemensamma ägarlägenhet. Det visar sig inte vara helt enkelt eftersom många banker ännu vid den här tiden förhåller sig skeptiska till samkönade par.
– Men Ålandsbanken var ett underbart undantag. I motsats till andra banker tog man här emot oss med öppen famn, säger Jukka Niskanen och tillägger som den affärsman han är, att en annan stor fördel med Ålandsbanken var att det var den enda finländska bank som inte tog emot något bankstöd under 1990-talets krisår.

Släkten bestämde: Ilkka skulle bli präst

Innan Ilkka Palmroth och Jukka Niskanen träffades hade Jukka varit tillsammans med en kvinna, men det förhållandet var över.
Ilkkas bakgrund är annorlunda: Han har ända sedan tidig barndom varit medveten om sin sexuella läggning och rymmer som 12–13-åring från modern som har emigrerat till Sverige. Ilkkas konservativa, djupt troende släktingar i Finland anser i slutet av 1960-talet att den bästa platsen för den vilda ynglingen är på internat.
– Min farbror var föreståndare för Finlands bibelinstitut i Grankulla och min gudfar kyrkoherde på Drumsö. De två herrarna beslutade sinsemellan att jag skulle bli präst, och placerade mig på bibelinstitut i Järvenpää, berättar Ilkka som minns de påtvingade bönestunderna, morgon middag och kväll på institutet.
Efter en vecka tycker Ilkka att han har bett tillräckligt för ett år framöver och försöker bli befriad från bönestunderna, men det går inte för sig. Lyckligtvis inser föreståndarinnan på skolan så småningom att Ilkka inte riktigt är prästämne varpå släkten sätter honom i följande internatskola: Sjömansinstitutet i Raumo där det rådde militärisk disciplin och där Ilkka Palmroth så småningom utbildar sig till skeppskock och bartender.
En glädjens dag var år 1971 då homosexuella handlingar avkriminaliserades i lagen. Jag minns hur glad jag kände mig över att äntligen räknas som normal.

Från "kriminell" till normal

Inför bröllopsdagen på onsdag blickar de två männen tillbaka på den utveckling som under deras livstid har skett i inställningen till homosexualitet. Ilkka minns fortfarande hur det kändes då han i sin ungdom klassades som brottsling enligt strafflagen eftersom han var homosexuell. Under 1960-talet jagade finska journalister tillsammans med polisen homosexuella "kriminella" i parkerna i Helsingfors och hängde ut dem i pressen.
– En glädjens dag var år 1971 då homosexuella handlingar avkriminaliserades i lagen. Jag minns hur glad jag kände mig över att äntligen räknas som normal.
Lite tidigare under året på bibelinstitutet hade han förstås inte kunnat knysta ett ord om sin läggning .
– Gode Gud, Jag vågar inte ens tänka vad de där hade gjort med mig om de hade fått veta, säger Ilkka Palmroth.

Traditionellt par

Ilkka och Jukka beskriver sig som ett mycket traditionellt par. Och att traditioner är viktiga märks tydligt i deras vackra hem som ligger på paradplats i bästa delarna av Berghäll högst uppe i en ljus och smakfullt inredd citybostad. Paret har under sitt gemensamma liv tillsammans inrett våningen med möbler i ädelträ, sköna persiska sidenmattor och konstföremål. Detaljer som avslöjar parets klassiska smak är till exempel ett litet porträtt på Mannerheim i tamburen och en porslinsservice med deras monogram. Väggarna är fyllda med vackra tavlor som de har samlat på sig under åren.
Läckergommar. Jukka Niskanen och Ilkka Palmroth är ett traditionellt par med inrotade rutiner. Varje lördag handlar paret först på Hagnäs torg och sedan i hallen för att på kvällen njuta av mästerkocken Ilkkas anrättningar.
Köket är Ilkkas domän och det råder ingen tvekan om att de blivande äkta hälfterna är riktiga läckergommar. Varje fredag så länge de har känt varandra har de ätit middag på restaurang, antingen på tu man hand eller i goda vänners sällskap. Ett ytterligare exempel på att traditioner är viktiga är de årstidsbundna traditionella kalas som paret brukar ställa till med: första maj-brunch, kräftskiva, musselafton, julglögg och blinifest.

Kyrkomedlemmar igen

Ilkka Palmroth och Jukka Niskanen trädde ut ur kyrkan år 1997 och motiverade sitt beslut med kyrkans diskriminerande och konservativa syn på sexuella minoriteter. Men dagen innan HBL hälsar på dem har paret skrivit in sig i kyrkan igen efter en paus på 20 år. Orsaken är att kyrkan håller på att förändras till det bättre, säger de.
– Jag är religiös och det ger mig själsfrid att vårt äktenskap får Guds välsignelse, förklarar Ilkka inför onsdagen då paret deltar i en vigselceremoni som ordnas på teater Kapsäkki i Helsingfors där några samkönade par kommer att säga ja till varandra.
Jukka och Ilkka som förlovade sig i Paris år 2001 och registrerade sitt partnerskap så fort det blev möjligt året därpå, är innerligt glada över att äktenskapslagen nu ändras så att deras relation jämställs med andra gifta par.
– Det känns mycket bra. Det här är något som vi alltid har hoppats på. Jämfört med stora delar av Europa, har Finland länge varit på efterkälken, säger Jukka och hoppas att den positiva utvecklingen ska hålla i sig.
Den senaste tiden tycker sig paret tyvärr ha märkt att inställningen till sexuella minoriteter och minoriteter överlag har tagit ett steg tillbaka. Sannfinländarnas krav att riksdagen skulle rösta om äktenskapslagen ännu en gång innan lagändringen är ett exempel. Ett annat är de högerpopulistiska politikernas framfart i västvärlden.
Sinne för estetik. En krans i regnbågens färger pryder dörren.
En konkret följd av att lagstiftningen som gäller homosexuella par med åren har förändrats är längden på de två männens testamente:
– Som förnuftiga människor har vi alltid haft ett testamente. I början var det tre sidor långt. Efter att partnerskapslagen blev verklighet räckte det med två sidor, och nu torde det räcka med en A4:a. Äntligen känns det som om vi blir lika mycket värda som andra skattebetalare.

Förlovning i Paris

15.11.1991 blev Ilkka Palmroth och Jukka Niskanen ett par efter att de träffades på restaurangen Wanhan kellari.
Paret förlovade sig den 18.6.2001 i Paris.
Den 1.3.2002 trädde lagen om registrerat partnerskap i kraft.
Tre månader senare, den 7.6.2002 registrerade Ilkka Palmroth och Jukka Niskanen sitt partnerskap på magistraten i Helsingfors. De är det 102:a paret som registrerar sig i Helsingfors.
Den 1.3.2017 då den nya äktenskapslagen träder i kraft förändras parets registrerade partnerskap till äktenskap. Så sker eftersom männen i förväg har meddelat magistraten om förändringen.
Samma kväll, den första mars, deltar Ilkka och Jukka i en vigselceremoni på teater Kapsäkki i Helsingfors där prästen Kai Saidinmaa medverkar.
Jukka Niskanen tar vid ceremonin dubbelnamnet Niskanen-Palmroth.
Bröllopsfesten firar paret två dagar senare tillsammans med ett femtiotal gäster på restaurang i Helsingfors.
ANDRA LÄSER