"Ny era" i Nordirland – Sinn Féin mot seger

För första gången i Nordirlands historia får det vänsternationalistiska partiet Sinn Féin flest röster och Londonvänliga DUP erkänner att man går mot förlust. – Det här är början på en ny era, säger Sinn Féin-ledaren Michelle O'Neill. I resten av Storbritannien hade regeringspartiet Tories ett tungt val.

Nationalistpartiet Sinn Féins biträdande partiledare Michelle O'Neill (mitten) firar framgången i valet.
Sinn Féin, som har ett uttalat mål att Nordirland ska anslutas till Irland, får av allt att döma flest platser i det nordirländska parlamentet Stormont. Det innebär att det irländskt nationalistiska partiet kommer att få tillsätta landsdelens högsta politiska ledare för första gången sedan ön delades 1921.
Partiet får lite drygt 29 procent av rösterna i valet.

Partierna i Nordirland

Nordirlands politiska partier är i huvudsak uppbyggda kring sin syn på tillhörigheten till Irland eller Storbritannien, snarare än traditionell höger-vänster-politik.
I Nordirland får väljarna rangordna kandidater, i stället för att endast kryssa för en. Fördelningen av väljarnas förstahandsröster i torsdagens regionalval blev följande (med differens mot valet 2017 inom parentes):
Sinn Féin (vänsternationalistiskt): 29 procent (+1.1)
Demokratiska unionistpartiet, DUP (unionister): 21,3 (-6,7)
Allianspartiet (neutrala): 13,5 (+4,5)
Ulsters unionistparti, UUP (unionister): 11,2 (-1,7)
Socialdemokratiska partiet, SDLP (nationalister): 9,1 (-2,9)
Traditionella unioniströsten, TUV (unionister): 7,6 (+5,1)
I det sittande regionparlamentet finns även ledamöter från Gröna partiet, och vänsterpartiet PBP.
Källa: Irish News, BBC.
Michelle O'Neill, som leder den nordirländska delen av Sinn Féin, säger att det här är ett definierande ögonblick i Nordirlands historia.
– Jag kommer att stå för ett ledarskap som är inkluderande, som hyllar mångfald och som garanterar rättigheter och jämlikhet för de som tidigare har hållits ute, diskriminerats mot eller som har ignorerats, säger hon enligt nyhetsbyrån AFP.
O'Neill säger debatten om ett enat Irland lever, men att det viktigaste nu är att hitta lösningar på de ekonomiska utmaningar som folket står inför.
– Låt oss ha en hälsosam debatt om hur vår framtid ska se ut, säger hon.
Den högsta partiledningen – Sinn Féin verkar som parti på var sida om den irländska gränsen – har antytt att man kan försöka att få en folkomröstning om ett enat Irland till stånd inom fem år.

Unionister tappar stort

Under den drygt 30 år långa våldsamma period som kallas "The Troubles" betraktades Sinn Féin på sätt och vis som den politiska grenen av den irländska republikanismen, medan IRA var den väpnade.
Faktum är dock att partiet inte fick fler väljare i det här valet. Snarare ser det ut att få marginellt färre.

Konflikten i Nordirland

Nordirland är en del av Storbritannien och styrdes fram till 1972 av en protestantisk majoritet som diskriminerade den katolska befolkningen. När en fredlig medborgarrättsrörelse i slutet av 1960-talet började kräva lika rättigheter för katoliker möttes deras krav av våld från protestanter som såg sin maktställning hotad.
Det utlöste en våldsspiral där Irländska republikanska armén (IRA), som slogs för ett enat Irland, och protestantiska halvmilitära grupper, som ville behålla banden till Storbritannien, gjorde sig skyldiga till blodiga attentat. Omkring 3 700 människor miste livet i den drygt 30 år långa våldsamma perioden, som brukar kallas för "The troubles".
Ett fredsavtal slöts 1998 och steg för steg har livet i Nordirland normaliserats, även om våldet inte har försvunnit helt. Alla problem kunde inte lösas och fredsprocessen har varit kantad av kriser.
Storbritanniens komplicerade utträde ur EU har väckt farhågor om att konflikten ska blossa upp igen, eftersom den öppna gränsen mellan Nordirland och Irland påverkas.
Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet
Att maktbalansen ställs om så drastiskt beror framför allt på att det Londonvänliga Demokratiska unionistpartiet (DUP), som tidigare var största parti, tappar stort. Det får drygt 21 procent av rösterna.
– Det ser onekligen ut som att Sinn Féin kommer att bli största parti, säger DUP-ledaren Jeffrey Donaldson enligt AFP.
Det regionala styret i Nordirland har de senaste åren präglats av kaos. Landsdelen ska styras av en samlingsregering, i enlighet med det fredsavtal som 1998 satte stopp för "The Troubles", men det gnisslar rejält och det kan bli fortsatt svårt att finna någon samsyn efter valet.
DUP-ledaren Jeffrey Donaldson gratulerar kollegan Pam Cameron, efter att hon vunnit ett lokalval.

Krav på London

DUP hade förstaministerposten fram till nyligen, men hoppade av och fällde samlingsregeringen i protest med de Nordirlandsspecifika handelsregler som Storbritannien och EU förhandlade fram efter brexit.
Jeffrey Donaldson kräver att den brittiska regeringen river upp de reglerna – och varnar för att partiet annars inte kommer att ta plats i det nordirländska samstyret. Om så inte sker inom 24 veckor efter valet blir det nyval.
Starkt framåt går i stället Allianspartiet, som försöker hålla sig vid sidan om den traditionella uppdelningen mellan Irlandsvänliga nationalister och Londonsinnade unionister. Partiet blir tredje störst med 13,5 procent.
– Vi menar allvar med att vi vill få det att fungera i Stormont. Vi är inte intresserade av att spela spel, säger Allianspartiets ledare Naomi Long.
Hur mandaten i Stormont kommer att fördelas är dock ännu inte färdigställt. Vid 18-tiden på lördagseftermiddagen hade 77 av de 90 mandaten fördelats. Då hade Sinn Féin 23, DUP 21 och Allianspartiet 15.
Rösträkning i Belfast på fredagen. I val till den nordirländska församlingen räknas alla röster för hand, vilket gör att det tar lite tid.

Johnson: En tuff natt

Efter de senaste månadernas många skandaler kring den brittiske premiärministern Boris Johnson gav helgens lokala och regionala val i England, Skottland och Wales en bild av vad väljarna tycker.

Lokalval i Storbritannien

Under torsdagen hölls lokal- och regionalval runt om i Storbritannien.
I England röstades i 144 av 333 så kallade councils, med totalt 4 411 fullmäktigeplatser på spel.
I Skottland och Wales röstades i samtliga lokalstyren (32 respektive 22).
I Nordirland ska alla 90 platser i regionalparlamentet Stormont utses.
Vallokalerna stängde sent i torsdags, svensk tid. Färdiga resultat väntades först under fredagskvällen och helgen.
Källa: Politico Europe.
Konservativa partiet (Tories) förlorar makten i elva lokalfullmäktige, bland annat i Londonområdet, och närmare 500 mandat landet över. Socialdemokratiska Labour rönte stora framgångar i Wales och Liberaldemokraterna tog stora kliv i södra England. I Westminster i London vann Labour för första gången på 60 år.
I brittisk press får premiärministern skulden för Tories misslyckande. Återigen höjs röster bland partikollegor som ifrågasätter Boris Johnsons framtid som landets och partiets ledare.
– Vi hade en tuff natt i vissa delar av landet, medger Johnson enligt BBC.
ANDRA LÄSER