Rysk historiker: Finland bör ignorera anklagelserna om folkmord

Ryssland anklagar Finland för folkmord. Under andra världskriget ska Finland ha begravt ryssar levande och gasat ihjäl dem, något som enligt finländska historiker är taget ur luften. Den ryska historikern Anatolij Razumov har bara ett råd: Reagera inte på klassisk kontrapropaganda. Den ryska undersökningskommittén har plötsligt avlägsnat alla anklagelser mot Finland från sin sajt.

Det ryska försvarsministeriet har gjort utgrävningar i Sandarmoch där Stalins offer ligger begravda. Målet är att hitta kvarlevor av sovjetiska soldater som ska ha skjutits medan Finland ockuperade Petrozavodsk 1941-1944. Den ryska historikern Anatolij Razumov menar att man genom de nya anklagelserna vill flytta uppmärksamheten från folkmordet Stalin anställde på sin egen befolkning till att få det att låta som att det visar sig att finnarna kände till graven och begravde röda arméns soldater på samma ställe."
– Att göra om historien, att vända på steken, att vädja till människans lägsta instinkter – det är ett av sovjetpropagandans sämsta arv. Och nu fortsätter det. Mitt råd är att inte reagera på det, säger den ryska historikern Anatolij Razumov per telefon till HBL.

ANDRA LÄSER