34 000 pensionärer har flyttat utomlands

En medelstor stad, 34 000 finländska pensionstagare bor utomlands. Den största gruppen finns i Sverige, 18 700 personer. I Estland bor cirka 1 300 pensionärer.

Orsaken till att man flyttar är för det mesta klimatet och – ända tills nu – en fördelaktigare beskattning. Finlands regering täpper nu till alla möjligheter att undvika det gamla hemlandets skattebjörn. De nya reglerna kommer att betyda en hel del speciellt för rika pensionärer i Portugal. De högsta pensionerna, 3 751 euro i medeltal, betalas nämligen till Portugal.

På andra plats vad gäller höga pensioner kommer Spanien och som tredje kommer Frankrike. I de två senare länderna rör sig medelsumma kring 1 500 euro i månaden, visar Pensionsskyddscentralens färska statistik.

All fakta om utomlandsflytt socialskydd och pensioner finns på nätsidan verot.fi och fpa.fi

Regeln för att få behålla sitt finska Fpa-kort är att man inte vistas längre än ett år utomlands. Om man regelbundet befinner sig över halva året utomlands kan också Fpa-kortet ryka.

Därför åker så många pensionärer av och an och undviker att flytta permanent.

Men en flytt lockar inte bara pensionärer. Till exempel har estniska staten gjort en gallup bland finländare bosatta i Estland. 59 av de som svarade rekommenderade en flytt. Endast två procent avrådde.

Cirka 7 000 finländare bor officiellt i Estland, de flesta i Tallinn, 4 500 finländska företag är registrerade i Estland. Likaså är det populärt att studera i vårt södra grannland, cirka 1 300 finländare studerar varje år här.

Gruppen finländare som rör sig regelbundet i Estland för förstås mycket större än statistiken visar. Många finländare äger sommarbostad vid västkusten eller på Saarenmaa.

Det finns gott om föreningar och organisationer för finländare i Estland.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00