Johannes församling tillåter vigsel av samkönade par i sina kyrkor

Helsingforsförsamlingen öppnar för vigsel av homosexuella. Enligt Finlands kyrka får präster ändå inte viga personer av samma kön.

SPT
14.12.2018 20:47 UPPDATERAD 17.12.2018 16:56
Johannes församling i Helsingfors öppnar sina kyrkor för vigsel av samkönade par, skriver församlingen i ett pressmeddelande. Tidigare har de finska församlingarna Paavalin seurakunta, Kallion seurakunta, Töölön seurakunta och Tuomiokirkkoseurakunta fattat samma beslut.
– Vi tillåter att våra kyrkor bokas för kyrkliga förrättningar på lika grunder för alla våra medlemmar, säger kyrkoherde Johan Westerlund i pressmeddelandet.
Han påpekar att det fortfarande enligt kyrkans lagstiftning och biskopens tillsyn inte är möjligt för präster i Finlands kyrka att viga två kvinnor eller två män. Det kan däremot en präst från exempelvis Sverige göra, om prästen har beviljats vigselrätt i Finland.
– Genom det här beslutet vill Johannes församling uttrycka en stark vilja att öppna dörrarna för kyrklig vigsel av samkönade par i enlighet med den nya äktenskapslagen. Vår förhoppning är att kyrkomötet ska ta steget ut och godkänna att präster i Finlands kyrka kan viga samkönade par, säger Westerlund.

ANDRA LÄSER