Anttila ansöker om konkurs

Den finländska varuhuskedjan Anttila ansöker om konkurs och säger upp nästan alla 1300 anställda.

19.07.2016 15:59 UPPDATERAD 20.07.2016 18:39
Varuhuskedjan Anttila har försatts i konkurs. Helsingfors tingsrätt gav konkursbeslutet på tisdagen efter att Anttila lämnat in konkursansökan tidigare samma dag, skrev bolaget i ett pressmeddelande.
Huvudförtroendeman Kai Vauhkala säger att konkursbeslutet kom som en överraskning – och ändå inte.
– Tidpunkten var en överraskning, eftersom samarbetsförhandlingarna på Kodin 1-varuhusen ännu pågår. Tydligen ansåg ägaren att det inte längre finns några alternativ, sade Vauhkala till FNB.
Anttila uppger att bolaget trots saneringsåtgärder inte lyckades utverka ny finansiering för verksamheten. Bolaget uppgav i sitt pressmeddelande att det inte ger ut mer information per telefon för tillfället utan satsar på att reda upp situationen. Därför har varken vd Markus Roschel eller ägaren 4K Invest gett någon kommentar.
Enligt pressmeddelandet har Anttila- och Kodin 1-varuhusen öppet i vanlig ordning medan nätbutikerna Anttila.com och Kodin1.com är tillfälligt stängda, men ska öppnas på nytt så fort som möjligt. Vauhkala säger att man tills vidare inte vet hur längre affärerna kommer att hålla öppet.
– Jag antar och hoppas att affärerna ska hålla öppet så länge som möjligt. Det finns ändå varor i lager.
Tidtabellen för eventuella uppsägningar är också oklar.
– Vi får se om det finns köparkandidater för kedjan eller lagret. Vi får se vad som händer, säger Vauhkala.
Helsingfors tingsrätt meddelade på tisdagen att Anttila försätts i konkurs. Advokat Mikko Tiilikka från advokatbyrån Krogerus Ab har tillsatts av tingsrätten som konkursförvaltare.

Konkursoffer kan bli utan varor och ersättning

Anttilas nätbutik är för tillfället stängd och kunder kan inte lösa ut varor som de redan har betalat för. Därför har missnöjda nätkunder grundat Facebook-gruppen "Anttilan konkurssin uhrit", som ska fungera som en mötesplats där vilsna privatpersoner kan ställa frågor. Kaleva, Taloussanomat och Yle har frågat experter om kundernas rättigheter när ett företag går i konkurs. Samarbetsförhandlingar i juni

Anttila meddelade i juni att man inleder samarbetsförhandlingar som rör Kodin 1-varuhusen och därefter endast satsar på att utveckla Anttila-varuhuskedjan och nätaffären.
Då meddelade bolaget att varuhusen har gått med förlust i flera år och att deras verksamhet ska omprövas.
Kesko sålde Anttila-kedjan till investeringsbolaget 4K Invest för drygt ett år sedan. Den nya ägaren tog då över 23 Anttila-varuhus och åtta Kodin 1-varuhus, de två nätaffärerna samt dotterbolagen i Estland och Lettland och centralorganisationen i Finland. Kesko hade svårt att hitta en köpare och helheten såldes till det nominella priset en miljon euro.
Då hade Anttila kring 1 500 anställda och i slutet av 2015 var de något färre. De flesta anställda kommer nu att sägas upp, skriver Yle.
Roschel tillträdde vd-posten i fjol våras och sade då att han siktar på att öppna nya Anttila-varuhus under de närmaste åren. Han betecknade Anttilas varumärke som ikoniskt.

Postorderpionjär

Anttilas föregångare var Postitusliike Solpa som grundades av Kalle Anttila 1952. Ett år senare byttes namnet till Kalle Anttila Oy. Den unga mannen hade stiftat bekantskap med postorderförsäljning i USA och ville introducera idén i Finland.
Till en början gav bolaget bara ut en postorderkatalog men rätt snart grundades också de första varuhusen.
Affären Anttila Ylähalli, som grundades i Sörnäs i Helsingfors 1954, räknas som Finlands första lågprisaffär. I början av 1960-talet öppnade Anttila i Tennispalatset.
Det verkliga uppsvinget började på 1970-talet. Postorderkatalogerna blev tjockare och Kalle Anttila blev bekant för finländarna via tv-reklamen.
På 1990-talet expanderade postorderförsäljningen till Baltikum. Det första Kodin Ykkönen-varuhuset öppnades i Vanda 1992. Näthandeln Netanttila startade 1999. 

Källa: FNB:s arkiv