Simma lugnt - få cyanobakterier vid Helsingfors badstränder

Trots en ökning av cyanobakterier i vattnet till följd av sommarhettan lyser dem med sin frånvaro på de flesta av Helsingfors badstränder. – På öppna hav är situationen väldigt lik förra året. Då hade vi också en varm period i juni, som påskyndat tillväxten av cyanobakterier, säger Sakari Väkevä på Finlands miljöcentral SYKE.

I Helsingfors är de flesta badplatser fria från cyanobakterier, med undantag från Sanduddens badstrand, Råholmen och Munksnässtrand. 
Sandra Brobornsandra.broborn@ksfmedia.fi
30.06.2022 18:05
Ökningen av cyanobakterier har framför allt påverkat havsvattnet i och med att det värmts upp snabbt vid kusten. Enligt algbarometern, som beskriver utvecklingen från vecka till vecka och över tid, har algblomningen för juni månad ökat subtilt, men stadigt de senaste åren. 
På de flesta av Helsingfors badstränder finns det i skrivande stund inga cyanobakterier. En liten mängd cyanobakterier har däremot rapporterats vid Sanduddens badstrand i Främre Tölö, Råholmen i Bortre Tölö och vid Munkssnässtrand.  
Prognoserna baserar sig framför allt på de satellitobservationer som Finlands miljöcentral gör regelbundet och allmänhetens egna observationer som rapporteras på webbplatsen Insjö-havswikin. Observationer kan också lämnas i appen Havaintolähetti
Finlands miljöcentral uppmanar att registrera observationer av cyanobakterier när du rör dig vid vattendrag, vare sig det finns cyanobakterier där eller inte.
Att det inte skett en lika stor ökning i insjöarna beror, enligt Sakari Väkevä, forskare på Finlands miljöcentral SYKE, på att algblomningen vanligtvis sker senare på sommaren. 
 – På insjöarna kan blågröna alger förekomma även på hösten när vinden rör upp vattenmassor och regnen sköljer ner näringsämnen till dem, säger Väkevä. 
Cyanobakterier har dock rapporterats i Lamminjärvi i Noux, där algblomningen ska vara ytterst riklig. 

Hälsorisk

Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) kan förekomsten av cyanobakterier skada hälsan, eftersom de skulle kunna producera lever- eller nervgifter - även om sådana symptom också kan bero på andra föreningar.
Särskilt små barn och sällskapsdjur bör hållas borta från vatten med cyanobakterier. Att tvätta sig i eller att vattna blommorna med det här vattnet är heller inte att rekommendera. Vid misstänkt förgiftning rekommenderar THL att man uppsöker läkare.
Finlands miljöcentral SYKE rapporterar veckovis varje torsdag om det allmänna läget av cyanobakterier fram till slutet av augusti.

Så känner du igen cyanobakterier

Ser ut som gulgröna gryn på vattenytan.
Liknar ränder då de sköljs upp på stranden.
Peta på vattenytan med en käpp. Om det följer med gulaktiga trådar när du lyfter käppen har du hittat cyanobakterier.
Fyll ett genomskinligt kärl med vatten från området du misstänker. Låt vattnet i kärlet stå en timme. Om vattnets grumlighet har stigit till ytan är det sannolikt att vattnet innehåller cyanobakterier.
Pollen i vattnet kan likna algblomning. Du skiljer på pollen och cyanobakterier genom att söka efter pollen även på land. Om exempelvis bryggor och trädgårdsmöbler nära vattnet inte har en pollenyta kan vattnets grumlighet bero på cyanobakterier.
Källa: Finlands miljöcentral

ANDRA LÄSER