I den svenskspråkiga ungdomsbarometern som tankesmedjan Magma låtit göra kommer det fram att flickor ligger sämre till än pojkar i många avseenden. Resultaten i ungdomsbarometern bekräftar den uppfattning Barnavårdsföreningens experter har efter mångårigt arbete med ungdomar i Nyland.
Barnavårdsföreningen erbjuder förebyggande verksamhet för ungdomar i skolor, samt utrymmen där tonårsflickor kan spendera sin eftermiddag. I en enkät från 2016 med 1 700 svar från elever i åldern 13–18 år kartlade Barnavårdsföreningen ungdomars välmående och behov. Svaren på enkäten skapade den verksamhet vi erbjuder för ungdomar i dag.
Tonårsflickor känner oro inför framtiden, upplever krav och kan ha svårt att hitta sin plats. De unga känner sig inte alltid heller sedda eller hörda av vuxna i sin omgivning.
Framtidsoron hos ungdomarna är påtaglig. Tonårsflickors ångest beror förutom på miljön på krav som kommer utifrån och krav som de unga ställer på sig själva. Att prestera, förverkliga sig själv och leva ett hälsosamt liv är krav som flera unga nämner. En del flickor upplever sig också ställas inför många valmöjligheter i ett tidigt skede av livet.
De tonårsflickor vi mött berättar att trycket från sociala medier är starkt. Flickorna jämför sig med andra i samma ålder och antal reaktioner på sociala medier får en roll som måttstock för det egna värdet. Tillbakadragna, mer introverta flickor kan ha svårt att uppskatta sig själv och sina egenskaper, eftersom de inte passar in i den idealbild som lyfts fram på sociala medier.
Unga flickor känner också brist på tillhörighet: många upplever att de borde vara starka, men å andra sidan passa in för att vara omtyckta. Tonårsflickor kan också sakna ett vuxenstöd, stressade föräldrar eller lärare har inte alltid tid att vara närvarande för de unga.
På Barnavårdsföreningen har vi märkt att tonåringar, precis som yngre barn, behöver stöd, tid och närvaro av sina föräldrar och andra vuxna i sin omgivning. Vår erfarenhet visar också att flickor är i behov av ett könssensitivt utrymme, med trygga vuxna där de kravlöst kan vara tillsammans.
Tjejvillan välkomnar alla som identifierar sig som flicka i åldern 13–18 år till det nyöppnade utrymmet i Luckan i Helsingfors. Tjejvillan erbjuder en trygg och inspirerande plats, med utrymme att vara sig själv på. Personalen finns till för tonåringarna, lyssnar och ställer upp. Flickorna får vara med och påverka Tjejvillans verksamhet, delta i aktiviteter eller bara ta det lugnt. Verksamheten är kostnadsfri.
Petra Willamo
organisationschef, Barnavårdsföreningen i Finland rf
ANDRA LÄSER

Skolor
Helsingfors skolor satsar på regnbågsworkshop, men alla får inte delta – HBL besökte Norsen
22.03.2023 11:20

Helsingfors
Alla lik får inte plats när allt fler dör i Helsingfors – ny lösning kostar 10 miljoner
22.03.2023 10:03

Donald Trump
Analys: Trump spelade oss ett skickligt spratt och blev martyren han älskar vara
22.03.2023 07:20

Privatekonomi och konsumentfrågor
”Det är inte mystiskt att diskutera lönen” – så gör du för att förhandla till dig högre lön
22.03.2023 05:00
