Varför tog 15-åriga OS-stjärnan hjärtmedicin? – "Som idrottare vore du galen att ta det här medlet"

Ryska konståkningsstjärnan Kamila Valieva, 15, har testat positivt för ett dopningsklassat läkemedel som används för att behandla hjärtproblem. Det förbryllar medicinska experter. – Som idrottare vore du galen att ta det här medlet i samband med tävling, säger dopningsforskaren Malcolm McLeod till TT.

Kamila Valieva, 15, kan kanske ha haft otillåtna fördelar av trimetazidin, men experter är inte helt säkra på det.
12.02.2022 09:56
Valieva lämnade det positiva dopningstestet i Ryssland den 25 december, men först den 8 februari bekräftades provsvaret i ett internationellt godkänt laboratorium i Stockholm, enligt den internationella testningsorganisationen ITA.
Om den unga stjärnan fälls för dopning riskerar det ryska laget att fråntas OS-guldet i lagtävlingen och supertalangen kan stoppas från den individuella tävlingen i nästa vecka, där hon är guldfavorit.

Vissa experter skeptiska

I centrum för dopningsskandalen står hjärtmedicinen trimetazidin, som ibland även kallas TMZ, en otillåten substans i idrottssammanhang. Men hur skulle läkemedlet ha kunnat hjälpa den 15-åriga Kamila Valieva?
– Det är på listan över förbjudna läkemedel till följd av den metaboliska effekten. Det är till en början en hjärtmedicin för att behandla kärlkramp, förklarar Malcolm McLeod, kemilektor som forskar kring dopning och medicinsk kemi vid Australian National University.
Trimetazidin används för att förebygga kärlkramp, som orsakas av ett minskat blodflöde till hjärtat. Det är ett så kallat metaboliskt medel, som påverkar ämnesomsättningen, och tros skydda mot en minskad blodtillförsel till hjärtmuskeln.
Men substansen används också för att behandla yrsel och tinnitus och vissa synrubbningar, enligt den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.
– Vad den gör är att den förändrar sättet hjärtat får sin energi. I stället för fettsyror så använder hjärtat glukos, och då krävs mindre syre. Så på det sättet kan det vara bra för idrottare, om du använder mindre syre för att få energi är det positivt, säger McLeod.
Hur stor är då effekten för en idrottare i världsklass? McLeod vågar inte svara på det, och andra experter är inte helt säkra. En del tror att den främst borde ha betydelse för uthållighetsidrotter som cykling, rodd och långdistanslöpning.
– Chansen att trimetazidin skulle ha hjälpt hennes framträdande är, enligt min åsikt, noll, säger Benjamin Levine, professor i träningsvetenskap vid University of Texas Medical School, till The New York Times.
Michael Joyner, en annan expert på området vid ansedda Mayo Clinic, ställer sig också frågande.
– Jag kan inte tänka mig att en konståkare tar det här läkemedlet. Det är ett enda stort huvudbry, säger han till NBC News.

Förbjöds 2014

Medicinen skrevs upp på listan för otillåtna preparat under tävlingar 2014, och förbjöds även utanför tävlande 2015.
– Innan substansen listades verkar det ha varit en hel del idrottare som tog den. Det var en av anledningarna till att man satte upp den på förbudslistan, säger McLeod och fortsätter:
– Jag tycker att det är lite överraskande att någon på den här nivån skulle testa positivt under en tävling och ha läkemedlet i sig, säger McLeod.

"Inte oväsentlig"

Enligt The New York Times skulle substansen skulle kunna ha betydelse under andra halvan av konståkarnas program, när bonuspoäng ges för hopp. Läkemedlet ska normalt tas dagligen, och antagligen försvinner det ut ur kroppen på några dagar.
– Det är antagligen inte en långvarig effekt, eftersom du tar den två gånger om dagen vid kärlkrampsbehandling. Om du vill att det ska vara effektivt vill du säkert ta den på tävlingsdagen, kanske inte flera veckor innan, säger McLeod.
Men trimetazidin kan också ha haft en mer indirekt effekt, att den hjälpt Valieva att träna hårdare och återhämta sig snabbare.
– Så länge du har tillräckligt med glukos i kroppen så är det antagligen en bra sätt att förbättra prestationen. Det kan ha använts för att man ska orka träna mer, det kanske är det som hänt här, säger McLeod.
Idrotts- och narkosläkaren Robby Sikka, som bland annat arbetat med NFL- och NBA-lag, poängterar också den psykologiska effekten.
– Om det fick henne att få ett ökat självförtroende att göra de hopp hon gjorde, så är medicinens effekt inte oväsentlig för hennes prestation, säger han till The Washington Post.

Detta har hänt

Enligt Internationella testningsorganisationen (ITA) lämnade Kamila Valieva det positiva dopningstestet i Ryssland den 25 december, i samband med de ryska mästerskapen.
Först den 8 februari bekräftades provsvaret i ett internationellt godkänt laboratorium i Stockholm, enligt ITA. Det var dagen efter att Valieva lett det ryska laget till seger i lagtävlingen i OS i Peking.
I tävlingen skrev hon historia genom att vara den första någonsin på damsidan att sätta en kvadrupel i ett OS, och hon är favorit till guldet även i den individuella tävlingen som inleds den 15 februari.
15-åriga Valieva blev först avstängd av Rysslands antidopningsmyndighet Rusada. Men hon överklagade och tävlingsförbudet hävdes den 9 februari.
IOK, antidopningsbyrån Wada och Internationella skridskoförbundet har dock överklagat det beslutet till Idrottens skiljedomstol (Cas). Och man vill ha ett snabbt beslut, innan Valieva ska tävla individuellt i OS.
Om Cas går på IOK:s linje tappar det ryska laget sitt guld, som istället går till USA. Japan tar silvret och Kanada, som slutade på fjärde plats, får brons.
Den ryska olympiska kommittén har reagerat kraftigt och även Kreml har gett sitt stöd till Valieva.
Valievas ålder kommer att vara en faktor om hon döms. Enligt nyhetsbyrån AP kan hon på grund av sin status som "skyddad person" få en rejäl straffrabatt.
Fyra års avstängning kan kortas till två. Men om det bedöms att hon inte varit delaktig i dopningsförsöket kan hon lämna hela affären bakom sig med endast en tillsägelse.
Fallet är det senaste i en rad av dopningsskandaler kring ryska idrottare de senaste åren. Ryssland som nation är portat från OS efter dopningsskandalerna i samband med hemma-OS i Sotji 2014.
De ryska idrottarna som tävlar i Peking tävlar därför inte under rysk flagg, utan för den ryska olympiska kommittén.

ANDRA LÄSER