Upplev badritual på Cittertorget i Gamlas

Det brittiska konstnärskollektivet The Brick Box' verk Hope Springs Eternal förvandlar Cittertorget till ett frodigt spaområde under fyra dagar.

Konstnärerna från The Brick Box som skapar verket i Gamlas: Rosie Freeman, Eleanor Barrett, Lisa Newnham och Chemaine Cooke samt finska Laura Murtomaa och Olli Kontulainen.
06.06.2018 10:42 UPPDATERAD 06.06.2018 16:43
Hope Springs Eternal hyllar vardagens gömda magi och den speciella karaktären i utrymmen som betraktas som vanliga. Verket, som finns i Gamlas från torsdag till söndag, är ett samarbete mellan Gamlas- och Malmgårdsbor, lokala aktörer, The Brick Box och den internationella teaterfestivalen Baltic Circle Festival.
– Vattnet är ett heligt element i många kulturer och religioner världen runt. Vi fascineras av att titta på vattnet som en grundläggande, universal livskraft, berättar Eleanor Barrett och Rosie Freeman från The Brick Box.
Hope Springs Eternal påminner om vattnets renande kraft och ger plats för hopp och drömmar. Verket består av en tredelad badritual, som för tankarna till vattnet som det sammanförande elementet för allt levande. Inledningsvis serveras man en mocktail (alkoholfri cocktail), därefter följer en dusch som sköljer bort vardagens tankar, och ett bad som fungerar likt en övning i närvaro. Ritualen avrundas med en vilostund, under vilken man fokuserar på det kommande med nya krafter.

Lokala aktörer

Verket skapas i nära samarbete med lokala organisationer. Det planeras och förverkligas tillsammans med människor från träffpunkten D-asema, samboendet Rukkila, Gamlas ungdomslokal och Jennyn Olohuone.
Projektet har tagits emot med entusiasm; många av områdets företag stödjer evenemanget och deltar i dekoreringen av torget, som bland annat inkluderar en ätbar installation av grönsakskonstnären Nura Leino.
The Brick Box, baserad i Bradford, West Yorkshire, är en grupp konstnärer som specialiserat sig på verk kring gemenskap. De uppmanar människor att dela med sig kreativa upplevelser och se på saker på nya sätt. The Brick Box' tvärvetenskapliga arbetsgrupp består av koreografer, musiker, designer, psykologer, urbanister, journalister, ingenjörer och installationskonstnärer. Samarbete och lärande ligger i centrum för gruppens verksamhet.
Hope Springs Eternal produceras av Baltic Circle Festival i samarbete med Gamlasgården. Verket förverkligas inom ramen för projektet Urban Heat och finansieras av Europeiska Unionens program Kreativa Europa.

Öppettider: torsdag och fredag 15–20, lördag 16–20, söndag 12–17. Fritt inträde, men antalet platser är begränsat. Ta med egna badkläder – handdukar finns på plats.

ANDRA LÄSER