Efter skenomröstningen: Ryssland annekterar ukrainska områden i dag

Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja – de fyra ukrainska regioner som Ryssland ockuperar – ska annekteras på fredag, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov. Rysk tv visar i sändning en klocka som räknar ned tiden till den ceremoni som fördöms i omvärlden.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov. Arkivbild.
29.09.2022 15:35 UPPDATERAD 30.09.2022 13:29
Beskedet om annekteringen följer på skenomröstningarna som regionernas ockupationsstyren genomfört. Omröstningarna döms ut som riggade av stora delar av omvärlden.
Ledarna för ockupationsstyrena befinner sig i Moskva. Enligt Dmitrij Peskov ska de signera överenskommelser om att regionerna ska införlivas i Ryssland under en ceremoni i stora Kremlpalatset klockan 15 på fredag.
President Vladimir Putin ska hålla ett längre tal under ceremonin. Därefter väntas möten hållas mellan presidenten och ockupationsledarna.
Den ryska, statligt styrda tv-kanalen Ryssland 24 visar i sändning ett tidtagarur som räknar ned till tidpunkten då annekteringen ska ske på fredagen.
En annektering står i strid med internationell rätt och väntas eskalera kriget i Ukraina ytterligare.
Konsekvenserna kan bli att Kreml klassar ukrainska motoffensiver för att återta områdena som attacker mot rysk mark.
Flera länder i väst varnar Ryssland för att genomföra annekteringarna, som likt Rysslands olagliga annektering av ukrainska Krimhalvön för åtta år sedan inte lär erkännas av stora delar av världen.

ANDRA LÄSER