Finland har lämnat in sin Natoansökan – så här gick det till

Finland och Sverige har nu lämnat in sina ansökningar om medlemskap i Nato.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tar emot den finländska ansökan om medlemskap i Nato av Finlands ambassadör Klaus Korhonen.
Owe Nilsson/TT
Wiktor Nummelin/TT
HBL
18.05.2022 11:10 UPPDATERAD 18.05.2022 11:39
– Ett historiskt ögonblick, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, när han tog emot ansökningarna från Finlands och Sveriges ambassadörer vid 9-tiden på onsdagsmorgonen (finsk tid).
Finlands ambassadör Klaus Korhonen och svenske ambassadören Axel Wernhoff anländer till ceremonin där ländernas ansökningar om medlemskap lämnades in.
Både Sverige och Finland undertecknade sina ansökningar på tisdagen och ländernas ambassadörer Klaus Korhonen och Axel Wernhoff lämnade i dag in dem vid en enkel ceremoni med Jens Stoltenberg i Natos högkvarter i Bryssel.
– Det här är en bra dag i ett kritisk ögonblick för vår säkerhet, sade Stoltenberg.
Han tackade Finland och Sverige för ansökningarna.
– Jag välkomnar varmt Sveriges och Finlands begäran att gå med i Nato.
Läs också: Löper Finland risk att hamna i krig utomlands om vi går med i Nato? Så här har de tidigare operationerna sett ut

Närmaste partners

Stoltenberg säger att Finland och Sverige är Natos närmaste partners och att ländernas medlemskap kommer att bidra till att öka Natos gemensamma säkerhet.
– Alla medlemmar är överens om vikten av Natoutvidgning. Vi är överens om att vi måste stå tillsammans och att det här är ett historiskt tillfälle som vi måste greppa, säger generalsekreteraren.
– Medlemsländerna kommer nu att överväga nästa steg i er väg mot Nato. Alla medlemmars säkerhetsintressen måste övervägas, säger Stoltenberg.
– Det är ett allvarligt ögonblick. Det är ett stort steg för Sverige förstås, men det sker också under brinnande krig i Europa och vad det kriget kommer att leda till för framtida europeisk säkerhetsordning och relationen till Ryssland det är faktiskt skrivet i stjärnorna, kommenterade Sveriges Axel Wernhoff.
– Det var en fin början på dagen, konstaterade i sin tur Klaus Korhonen.
Finlands ambassadör Klaus Korhonen, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och svenske ambassadören Axel Wernhoff vid ceremonin där ländernas ansökningar om medlemskap lämnades in.
Från början var det sagt att den första fasen i processen skulle gå väldigt snabbt, med ett beslut om en inbjudan från Nato samma dag.
Men Turkiets tvekan till Sverige och Finland får redan nu konsekvenser.
Enligt en Natokälla väntas inget beslut i dag från Natoländernas ambassadörer om att inleda ansökningsprocessen. I stället kan det dröja till början av nästa vecka.
Natoländernas ambassadörer samlas klockan 11 i dag finsk tid.

Turkiets roll kan avgöra

Sveriges och Finlands nära samarbete med Nato gör att militäralliansen inte räknar med några egentliga komplikationer under de diskussioner som sedan följer.
Däremot är det fortsatt osäkert om hur Turkiet kommer att ställa sig, efter de senaste dagarnas negativa uttalanden från president Recep Tayyip Erdogan.
Om allt går som planerat kan Sveriges och Finlands ansökningsprotokoll undertecknas redan om cirka två veckor, varpå länderna i så fall får status som "inbjuden medlem" (invitee på engelska). Statusen ger rätt att delta i alla Natomöten framöver, men utan rösträtt.
Läs också: I mars skulle Finland bromsa, i maj var det klart: Så gick Finlands Natobeslut till
Protokollen ska sedan godkännas i parlamenten i de 30 Natoländerna innan medlemskapen blir definitiva. Det beräknas i sin tur ta mellan fyra månader och ett år – även om Nato flaggat för att man gärna ser en uppsnabbad behandling, med anledning av det oroliga säkerhetsläget kring Rysslands krig i Ukraina.
Ambassadörerna Klaus Korhonen och Axel Wernhoff är väldigt försiktiga med att sia om vägen vidare.
– Det beror helt och hållet på Nato, säger Korhonen till medier på plats i Bryssel.
– Det är inte ovanligt att det råder olika meningar i en mellanstatlig organisation, där varje land har en utslagsröst. Så det tillhör nog spelet, säger Wernhoff.

ANDRA LÄSER