Peter Vesterbackas rymdäventyr i konkurs – Space Nation lyckades inte få långsiktig finansiering

Det finländska uppstartsföretaget Space Nation, med Peter Vesterbacka och Saku Koivu som bakgrundskrafter, har gått i konkurs. Det skriver Tekniikka & Talous.

Peter Vesterbacka.
20.11.2018 22:07
I samarbete med Nasa har Space Nation utvecklat en mobilapp med vars hjälp vem som helst kan pröva hur det är att vara astronaut. Appen ger användaren möjlighet att genomgå liknande träningsprogram som astronauter på väg ut i rymden.
Space Nations plan var att genomföra en astronauttävling och låta vinnare åka på en rymdfärd. Samtidigt skulle man ha gjort ett reality-tv-program om projektet.
Men bolaget kom aldrig så långt. Enligt Tekniikka & Talous skickade bolagets vd Kalle Vähä-Jaakkola i fredags ett mejl till aktieägarna där han skriver att det gångna året varit mycket tungt.
– Tack vare finansiering under våren och sommaren har vi kunnat fortsätta så här långt. I mer än ett år har vi ihärdigt försökt hitta långsiktig finansiering, tyvärr utan resultat. Styrelsen har beslutat att söka Space Nation i konkurs, skrev Vähä-Jaakkola i sitt mejl.
Ännu i september 2017 trodde Space Nation att man i bästa fall skulle kunna skicka vinnaren i den första astronauttävlingen ut i rymden redan under 2018.
Bland investerarna i Space Nation finns it-marknadsföringsprofilen Peter Vesterbacka och ishockeyspelaren Saku Koivu. Vesterbacka har också jobbat med bolagets marknadsföring och kommunikation.

ANDRA LÄSER