Åbo Akademi deltar i stort forskningsprojekt om artificiell intelligens

Universitetet ska utnyttja sina kunskaper inom datateknik för att främja automatisering med hjälp av artificiell intelligens.

Forskningsorganisationer och företag från sju olika europeiska länder deltar i projektet om artificiell intelligens. Åbo Akademi är en av 35 deltagare.
HBL
03.05.2021 15:04 UPPDATERAD 03.05.2021 15:05
Åbo Akademi kommer att delta i ett europeiskt projekt rörande artificiell intelligens (AI) och automatisering tillsammans med 35 andra forskningsorganisationer och företag. Det meddelar man på sin webbplats.
Det treåriga projektet, med namnet Aidoart, fokuserar på att använda AI för att stödja automatisering när det gäller kodning, testning, övervakning och utveckling av cyberfysiska system (CPS).
Cyberfysiska system är datorbaserade system som styr och övervakar till exempel fordon, maskiner eller apparater. CPS används till exempel i självkörande bilar.
"I samband med projektet kan vi utnyttja våra kunskaper i programvaruteknik och artificiell intelligens. Det är en fin möjlighet för ÅA:s forskare att samarbeta med forskningsgrupper och ledande företag från sju olika europeiska länder", säger Ivan Porres, professor i datateknik och ledare av projektet vid ÅA, i ett pressmeddelande.
Europeiska kommissionen finansierar Åbo Akademis andel i projektet, tillsammans med Business Finland. Universitetets totala budget för projektet är 1,2 miljoner euro.

ANDRA LÄSER