Fysikens lagar vänds upp och ned i Remedys nya spel Control

Finländska Remedy är tillbaka med "Control". Den här gången vänder utvecklarna upp och ned och låter spelarna leka med fysikens lagar. "Control är vårt mest ambitiösa spel hittills som studio", säger regissören Mikael Kasurinen i ett pressmeddelande.

Gravitationen verkar ha upphävts i finländska Remedys "Control". Pressbild.
Remedy utger sig för att sätta standarden när det kommer till actionspel. Med spel som "Max Payne", som introducerade slowmotion-sekvenser, så kallat bullet time, har utvecklarna visst fog för sin ståndpunkt.
I nya "Control" vänder Remedy upp och ned på fysikens lagar. Spelet kretsar kring Jesse, som i en alternativ version av USA blir chef för den Federala kontrollbyrån, en myndighet som arbetar med det paranormala.

Speciella krafter

När spelaren tar kontrollen över Jesse blir det dock tydligt att det inte blir en lugn välkomstdag med tårta och tal, i stället svävar kroppar runt i luften i den brutalistiska byggnaden, och korridorer ändrar riktning när man går i dem.
I striderna gäller det att dra nytta av Jesses speciella krafter, som gör att hon kan flyta genom luften, kasta föremål utan att vidröra dem och ta kontrollen över fiender för att få dem att byta sida.
En del av designfilosofin är att låta spelarna själva ta reda på vad som ska göras.
– Vi vill att folk ska känna som att de är i den här världen och att det är de som ska räkna ut hur den fungerar. Vi kommer inte att hålla dem i handen, säger regissören Mikael Kasurinen i en intervju med The Verge.

Utforskning lönar sig

Spelaren kommer att ha anledning att gå tillbaka och utforska delar av byggnaden som man varit i tidigare, då exempelvis områden eller dörrar som varit låsta kan komma att öppnas i takt med att man får nya förmågor.
– Du måste verkligen gå runt och utforska och bekämpa några av de tuffaste fienderna för att få de bästa föremålen, säger kommunikationschefen Thomas Puha till WCCF-tech.
"Control" är ute nu till PC, Playstation 4 och Xbox One.
Någonting har gått riktigt snett i den mystiska myndighetens högkvarter i "Control". Pressbild.
Jesse har paranormala förmågor, och lär sig nya färdigheter under spelets gång. Pressbild.

ANDRA LÄSER